Društvo

Stvoren čip koji će direktno ići u mozak: Lečiće depresiju, povećavaće inteligenciju

Misteriozna startap kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu Elona Maska, razvija čip koji će omogućiti čojeku da direktno “strimuje” muziku u mozak, tvrdi američki milijarder.

Musk, koji predvodi svemirski program SpaceX i kompaniju Tesla, objavio je da će nove informacije otkriti za mesec dana, iako je nedavno počeo da objavljuje detalje ovog projekta putem društvene mreže Twitter.

Musk je potvrdio da će tehnologija kompanije Neuralink omogućiti ljudima da “slušaju muziku direktno iz tih čipova”. On je istakao da bi ovaj pronalazak trebalo da “pomogne ljudima da kontrolišu nivo hormona u korist osobe i poveća sposobnosti čoveka, kognitivne sposobnosti, ali i utiče na spuštanje ankcioznosti itd”.

Ranije u toku meseca, Musk je istakao da će čip moći da leči depresiju i bolesti zavisnosti tako što bi “tretirao” delove mozga koji izazivaju te posledice.

Kompanija Neuralink osnovana je 2016. godine, a do sada je održala jednu javnu prezentaciju o tome kako bi tehnologija koju razvijaju trebalo da funkcioniše, navodi “Independent”. Musk je 2019. godine kazao da taj startap radi na uređaju koji bi mogao da ostvari direktnu vezu između kompjutera i čipa koji bi bio ubačen u mozak čoveka.

Tehnoglobija bi mogla da bude korišćena da pomogne ljudima koji pate od bolesti mozga kao što je Parkinsonova bolest, ali kako kaže Musk, glavni cilj Neuralinka jeste da omogući ljudima da može da se takmiči sa veštačkom inteligencijom, piše “Independent“.ATV

Categories: Društvo

Leave a Reply