Društvo

Trudnica iz Vranja i mladić (21) iz Leskovca kritično – NA RESPIRATORIMA SE BORE ZA ŽIVOTE! Dr Janković za Pink: U KC Niš više od 60 životno ugroženih pacijenata, situacija je ozbiljna

Stanje trudnice iz Vranja se tokom noći naglo pogoršalo, a sinoć je u KC Niš primljen i mladić star samo 21 godinu, sa teškom kliničkom slikom.

Stanje 34-godišnje Vranjanke u šestom mesecu trudnoće pogoršalo se tokom noći, te je prebačena na odeljenje Intenzivne nege Kliničkog centra Niš i priključena na respirator.

Dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziologiju KC Niš, potvrdio je da se stanje ove trudnice pogoršalo, te da su anesteziolozi morali da je intubiraju i stave na mehaničku ventilaciju.

– U jedinici intenzivne nege imamo više od 60 životno ugrožavajućih pacijenata, a među njima je i ova trudnica iz Vranja. Njena gasna razmena na respiratoru jeste poboljšana, ali dugoročnije prognoze ne smem da dajem – kaže za Pink dr Janković.

Dodaje da je od pre nekoliko dana u KC Niš još jedna trudnica koja se bliži terminu porođaja. Ona je u 7. mesecu trudnoće, nalazi se na Ginekološko akušerskoj klinici, a njeno stanje, i stanje bebe, kontinuirano se prate.

– Njeno stanje je zadovoljavajuće i nadamo se da će biti stabilno, te da će porođaj biti dozvoljen makar u 32. nedelji – kaže dr Janković.

Dodaje da je 368 pacijenata hospitalizovana u KC Niš, da su smešteni u četiri kovid bolnice, a više od 180 njih zahteva kiseoničnu terapiju.

– Reč je o teškim slučajevima. Kasno sinoć nam je iz Leskovca stigao mlad dečko star 21 godinu, i to neposredno životno ugrožen tokom transporta i prijema. Njegovo stanje je sada malo stabilnije – kaže dr Janković.

Ističe da su lekari izloženi ozbiljnom izazovu i da su svi pacijenti u ozbiljnom opštem stanju.

– Od obostrane upale pluća vrlo brzo bolest Kovid-19 dobija sistemski karakter, a ljudstvo u KC je već pet meseci na granici izdržljivosti. Ako budemo izloženi većem prilivu pacijenata, uz ovako teške kliničke slike i ovakvo angažovanje celokupnog osoblja i logistike, situacija se može iskomplikovati. Stanje je zasad stabilno i građani juga Srbije ne treba da brinu – mi ovde možemo primiti sve pacijente, sve teško obolele i daćemo sve od sebe da spasemo njihove živote. Međutim, moramo biti svesni da je situacija mnogo ozbiljnija nego u martu i aprilu – navodi dr Janković za Pink.

Categories: Društvo

Leave a Reply