Društvo

SUOČAVANJE: Jelena Guskova: Džonsonova ne zna događaje, inače ne bi pisala gluposti

Ruski doktor istorijskih nauka Jelena Guskova ocijenila je da američka kongresmenka Edi Bernis DŽonson, koja je podnijela prijedlog nove rezolucije o Srebrenici u američkom kongresu, nije upoznata sa događajima na teritoriji bivše Jugoslavije, inače ne bi pisala takve gluposti.

Guskova u intervjuu Srni kao primjer navodi da DŽonsonova u tekstu te rezolucije tvrdi “da su snage snage bosanskih Srba potpognute vojnim i paravojnim snagama Srbije počele agresiju i etničko čišćenje u BiH 1992. godine”.

“Zna li gospođa Edi Bernis DŽonson da su se 1991-1992. godine Srbi pripremali za odbranu, a muslimani za rat”, rekla je Guskova, podsjetivši na formiranje muslimanskih paravojnih jedinica “Zelene beretke” i “Patriotska liga” još 1991. godine, deset mjeseci prije rata u BiH. Guskova je podsjetila da su prvo Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost, a parlament tadašnje SRBiH je, bez prisustva Srba, izglasao odvajanje od SFR Jugoslavije, suprotno Ustavu, kao i da su se muslimani objedinili oko ideje “cjelovite nezavisne Bosne”, dok se u džamijama vodila nacionalistička vjerska propaganda, kupovalo i dijelilo oružje.

Ona ističe da je nova “gužva” u američkom parlamentu povezana sa unutrašnjim političkim obračunima i borbom za vlast.

“Prošla je skoro četvrtina vijeka od događaja u Srebrenici, pojavilo se toliko novih činjenica i dokumenata, a u dalekoj Americi ne mogu da se smire. Čak ni generala Ratka Mladića u Haškom tribunalu nisu uspjeli da okrive za događaje u Srebrenici, nisu našli dokaze”, navodi Guskova.

TAKOZVANI “GENOCID” U SREBRENICI NEGIRA I NAUKA, MANIPULACIJA BROJEM ŽRTAVA

Prema njenim riječima, na stvaranju slike Srba kao krivaca za sve događaje na Balkanu već 30 godina rade brojne organizacije, od kojih se mnoge nalaze u SAD.

Ona je navela da takozvani “genocid” u Srebrenici ne negira samo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kako se tvrdi u tekstu prijedloga nove rezolucije, nego i mnogi eksperti, vojna lica i političari, koji dobro znaju šta se dešavalo tada 1995. godine u Srebrenici, a takođe i ruska nauka.

Guskova, koja je rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, ističe da su zaključci naučnika jednoglasni, a to je da se radi se o podmetanju podataka i korišćenja slučaja Srebrenice u političke svrhe.

Ona podsjeća da je još 2010. godine njen Centar u pismu Skupštini Srbije upozorio da je “problem Srebrenice postao predmet političke spekulacije u koju uvlače Srbe, iako se pojavljuje sve više podataka da je Srebrenica isplanirana i dobro izvedena operacija zapadnih specijalnih službi”.

U tom pismu se, ističe ona, navodi da se “laž o Srebrenici širi po svijetu ogromnom brzinom i boriti se sa njom postaje sve teže”, te da “muslimansku verziju žrtava niko i ne pokušava da provjeri, svi je prihvataju kao aksiom”.

Ipak, ona podsjeća na navode iz tog pisma: “podaci o broju žrtava nisu potvrđeni činjenicama, slika događaja u julu 1995. godine ostaje nejasna, podaci protivrečni, a mnoge optužbe – izmišljene”.

Ona navodi da je manipulacija sa brojem žrtava počela još te 1995. godine, tako da su se u medijima stalno pojavljivale cifre od 8.000 do 27.000 ubijenih muslimana, pri čemu se uvijek govorilo kao o pretpostavljenim ciframa, jer direktnih dokaza nije bilo.

“Krećući se prema samom gradu Srebrenici, srpska vojska je prošla kroz 43 muslimanska sela, a u tim selima nije bilo izvšreno nijedno ubistvo”, navodi Guskova.

Ona napominje da je međunarodna grupa naučnika sprovela i objavila niz novih istraživanja, analiza sudsko-medicinskih zaključaka eksperata Haškog tribunala, demografsku analizu stanovništva Srebrenice, provjerila spiskove sahrana muslimana na teritoriji memorijalnog centra u Srebrenici…

Još su, navodi Guskova, živi svijedoci i učesnici tih događaja, progovorili su i holandski morotvorci, postoje neobjavljeni dnevnici učesnika-muslimana, pojavljuju se istraživanja naučnika, između ostalog i na Zapadu.

“To daje mogućnost da se na drugačiji način tumači problem Srebrenice, da počne da se preispituje zvanična verzija. Zaključci naučnika su jednoglasni – radi se o podmetanju podataka i korišćenja slučaja Srebrenice u političke svrhe”, naglasila je Guskova.

Ona je zapitala zašto se ne pominju podaci da je 400.000 Srba protjerano iz Hrvatske, 150.000 Srba samo iz Sarajeva, 250.000 Srba sa Kosova i Metohije, te upozorava da su svi ćutali kada su ubijani Srbi u okolini Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Guskova podsjeća na podatke Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske da su od aprila 1992. do februara 1993. godine muslimani 73 puta napadali na srpska sela u rejonu Srebrenice i Bratunca, da su uništili 128 srpskih sela i ubili oko 2.400 srpskih civila.

“General Mladić je ušao u Srebrenicu da bi spasao srpski narod, a ne da ubija muslimane. Zbog toga su autobusima iz Srebrenice izašli svi civili, a muslimanskim vojnicima je bilo dozvoljeno da u koloni idu za Tuzlu”, napominje Guskova.

Ona podsjeća da postoje i snimci kako su muslimanski vojnici umorni, ali živi, došli do Tuzle.

“A da li su došli svi? Ne. Jer, za vrijeme kretanja, dolazilo je do pucnjave i sukoba. Prema podacima Vojske Republike Srpske, u toj operaciji je nastradalo između 600 i 700 muslimanskih boraca, koji su pokušali na pojedinim tačkama da izađu iz kolone kako bi se spojili sa dislociranim dijelovima svojih jedinica”, ističe Guskova.

Prema njenim riječima, rijetki svjedok Ibran Mustafić je već davno rekao da su za događaje u Srebrenici odgovorni Alija Izetbegović, Naser Orić i drugi, te da je Alija Izetbegović planirao haos i da je najveći grobar BiH, kao i da su zločin u Srebrenici dogovorili Izetbegović i tadašnji predsjednik SAD Bil Klinton.

ALIJA IZETBEGOVIĆ REKAO DA JE SDA JOŠ 1991. GODINE NAORUŽAVALA MUSLIMANE

Ona podsjeća da je u intervjuu za stoti broj časopisa “LJiljan” od 14. decembra 1994. godine Alija Izetbegović rekao da je “SDA 10. juna 1991. godine, uoči rata u Sloveniji i Hrvatskoj, i deset mjeseci prije rata u Bosni, održala veliki skup odgovornih ljudi iz cijele Bosne, na kojem je formiran Savjet za nacionalnu odbranu”.

Izetbegović je tada rekao da je taj skup održan u Domu milicije u Sarajevu, te da je taj Savjet rukovodio “Patriotskom ligom” i pripremao muslimane za odbranu, uključujući naoružavanje.

Guskova napominje da su prve paravojne oružane grupe u BiH bile muslimanske “Zelene beretke”, da bi u maju 1991. godine muslimani formirali Patriotsku ligu, koja je imala devet regionalnih i 103 rejonska štaba, sa 98.000 boraca, a nakon toga uslijedilo je formiranje i velikih čisto vojnih jedinica u Sarajevu, Cazinu, Bijeljini, Brezovom polju, Bosanskom Novom, Zvorniku, u Bratuncu…

“Tako da su se oni prepremali za rat, a ne za mir”, naglasila je Guskova, koja je doktor istorijskih nauka, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti i član Senata Republike Srpske. Izvor: SRNA/ATV

Categories: Društvo

Leave a Reply