Društvo

Rusija objavila da je završila testiranje vakcine, od idućeg meseca…

Ispitivanja vakcine protiv koronavirusa na dobrovoljcima na Sečenovskom univerzitetu u Rusiji već su završena, a cilj ove etape ispitivanja bio je da se potvrdi bezbednost vakcine po zdravlje ljudi, što je i učinjeno.

Institut “Gamalej” objavio je još krajem maja da je njihova vakcina nezvanično ispitana i da se pokazala kao bezbjedna. Vakcinu su na sebi ispitivali stručnjaci ovog Instituta, među kojima i pronalazači vakcine i organizatori dokliničkih ispitivanja i tehnolozi.

Direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev kaže da će se na tržištu prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu, koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji MRNK, najranije početkom sljedeće godine, jer je potrebno ispitati koliko su bezbjedne.

Dmitrijev procjenjuje da će sljedeće godine biti proizvedeno više od tri milijarde doza vakcina, zasnovanih na adenovirusnim vektorima, “što će omogućiti svijetu da se efikasno bori protiv koronavirusa”.

Portal Raskrinkavanje objavio je da se, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), trenutno 23 vakcine testiraju na ljudima, ali da za sada nijedna nije odobrena za širu populaciju.

Raskrinkavanje dodaje da je jedina vakcina koja bi ona mogla biti napravljena u Kini i nedavno je odobrena, ali samo za vojsku. Reč je o vakcini koju proizvodi kompanija “CanSino Biologics”, ali je ona trenutno u drugoj od ukupno tri faze kliničkih ispitivanja koje je potrebno da prođe pre nego što bude odobrena.

Ruski akademik: Ne žuriti s vakcinom

Ruski akademik Vitalij Zverev, koji je i naučni direktor Instituta za vakcine i serume “Mečnikov”, podsetio je da se oko 220 zemalja suočilo s koronavirusom, ali da je obolelo od 15 do 20 odsto populacije, dok su svi ostali zaraženi nosioci virusa, a više od polovine njih nema nikakve simptome.

Zverev smatra da uspeh lečenja koronavirusa ne treba povezivati sa stvaranjem vakcine.

On upozorava da s vakcinom ne treba žuriti kako ne bi bilo propusta te napominje da se u uobičajenim okolnostima na vakcini radi od četiri do pet godina.

Mnogi laboratoriji i instituti u svetu ušli su u utrku oko stvaranja vakcine protiv Covida-19, jer je to, između ostalog, za svaku zemlju – proizvođača stvar prestiža, ali i profita. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply