Kultura

Holivudski glumci: Istina o Nikoli Tesli oduzima dah

Istina o Nikoli Tesli oduzima dah, njegova mudrost, energija i unutrašnje biće privlače ljude i iako neki misle da je pomalo zaboravljen, svaka ozbiljna osoba koju zanimaju nauka, umjetnost i filozofija, njegovo ime vidi svuda oko sebe, ocijenili su glavni protagonisti filma “‘Tesla”.

U jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, Vordenklif, povodom 164. godine od rođenja jednog od najvećih umova svijeta, održana je, šest nedjelja pred početak zvaničnog prikazivanja, onlajn premijera filma “Tesla”.

Direktor Tesline laboratorije Mark Alesi razgovarao je sa Almereidom, Hokom i Meklahlanom, koji su tumačili uloge dva “vatrena suparnika”, Teslu i Tomasa Alvu Edisona, i prvo pitanje bilo je šta bi danas pitali Teslu kada bi imali priliku, prenosi Tanjug.

Hok je rekao da bi pitanje za Teslu bilo o pandemiji, šta možemo da naučimo u ovom momentu: ”Novi virus ga ne bi iznenadio, on je poznati germofob i zato bih ga pitao kako možemo da promijenimo sebe u ovo vrijeme”, rekao je Hok i dodao da bi ga pitao i o nauci, religiji, umjetnosti i značenju života.

Meklahlan je dodao da bi ga ipak prvo pitao kako je zadovoljan glumom Hoka, a potom je dodao da bi akcenat stavio na odnos sa Edisonom, jer bi bilo mnogo zanimljivo iz Teslinog ugla čuti kako je sve to izgledalo.

Od protagonista se mogao čuti i neki drugi pristup tom rivalskom odnosu, koji možda i nije bio tako žestok, da je Edison Tesli nudio pomoć́ kada mu je laboratorija uništena.

Јedno od pitanja odnosilo se na činjenicu da u filmu nema Marka Tvena, Teslinog važnog prijatelja, čije je knjige čitao u Smiljanu,  u nekadašnjoj Austrougarskoj, iz koga je otišao sa 17 godina, a na to je Almereida rekao da je tu ulogu namijenio Semu Šepardu, koji je umro i da zato nije mogao da zamisli da ga igra bilo ko drugi.

Almereida je naveo da ga je sa 16 godina zainteresovala knjiga o Tesli iz 1944. godine, objavljena godinu dana nakon smrti velikog pronalazača, da je bila uzbudljiva, puna drame.

– Zamišljao sam dok sam čitao sve te scene, čovjeka koji stvara svjetlo i nove tehnologije – rekao je Almereida i podsjetio da je scenario napisao prije skoro četiri decenije.

– Svijet se od tada mnogo promijenio, promijenilo se mnogo i u meni, ostalo je pet nedirnutih originalnih scena iz tog scenarija – rekao je reditelj i dodao da bi volio da ima više filmova o Tesli, i to sa velikim budžetom, koji bi osvijetlili 50 godina Teslinog života u Americi.

–  Mi smo zbog budžeta prekinuli priču (o životu Tesle) 1901, i nastavili je 1943. (godini njegove smrti) – rekao je Almereida i dodao da mu je Hok neizmjerno pomagao oko scenarija.

Naveo je da je tada imao na umu da SAD nisu prihvatile i prigrlile Tesline ideje na pravi način, i da je na neki način zbog toga bio napušten i zaboravljen.

Hok je rekao da je uživao dok je čitao Teslina pisma, eseje, sve što je mogao da nađe o njemu, ali da to nije dokumentarna već́ Almereidina priča o Tesli koju je on želeo da ispriča još i prije nego što su sva trojica, Almereida, Hok i Meklahlan, zajedno radili na Šekspirovom “Hamletu”.

– Ako si ozbiljna osoba, zanima te nauka, filozofija i umjetnost, čućete ime Tesla u svakom trenutku. Kada sam radio na građevini da bih uštedio novac za koledž, neću to zaboraviti, imao sam 20 godina, momak koji je klesao kamen, rekao mi je tada treba da pročitaš tekst o Nikoli Tesli – rekao je Hok i dodao da Tesla, koji ponekad izgleda kao da je zaboravljen, dotiče svakoga ko brine o ljudima, ili se osjeća pomalo izgubljeno i ignorisano.

Film, predstavljen na Sandens festivalu, počeće da se prikazuje onlajn i u Drajv-in bioskopima 21. avgusta.Izvor: RTRS


Categories: Kultura

Leave a Reply