Društvo

SEĆANJE – Dodik: Podrinje je duhovni epicentar srpskog kolektivnog bola

U Bratuncu je održano obeležavanje 28 godina od zločina koji su nad srpskim narodom počinile muslimanske snage od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine.

Parastosu na bratunačkom groblju za 3.265 Srba iz srednjeg Podrinja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu prisustvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, državni sekretar Ministarstva rada Srbije, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici organizacija proisteklih iz rata, međunarodnih organizacija, te opštinskih i boračkih organizacije iz regije Birač.

Nakon parastosa delegacije su položile cveće i odale počast žrtvama kod centralnog spomen-krsta na groblju u Bratuncu podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regiona Birač.

Obeležavanje je proteklo uz sve propisane mere zbog trenutne epidemiološke situacije i smanjen broj učesnika.

Pomen je dat svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizovan je povodom godišnjice stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo. Od 22 nestala srpska civila i vojnika, deset ih još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka, Identifikovani su poslije godinu dana i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice su na Petrovdan 1992. godine napale srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu. Tako su nastavili realizaciju plana etničkog čišćenja započetog u aprilu iste godine, prema kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli jer su, osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali i srpska groblja i bogomolje, što govori kakav su plan imali.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u izjavi za Srnu da se prije 28 godina u Podrinju dogodio zločin koje ne pamti istorija i zbog čega je to područje postalo krvava kruna srpskog stradanja i duhovni epicentar srpskog kolektivnog bola.

Dodik je naglasio da pravda može nastaviti da bude selektivna, ali dok je i jednog srpskog uva tragična priča o srpskom stradanju Podrinja prenosiće se s koljena na koljeno, s generacije na generaciju i boljeće uvijek, a posebno oko Petrovdana.

– Mi ćemo čuvati istinu i svetu uspomenu na naše nevine podrinjske žrtve, čiji su životi utkani u naše i u postojanje Republike Srpske – istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je Petrovdan dan sjećanja, dan kada u potpunosti, gotovo neizdrživo oživi i vaskrsne bol i strahopoštovanje prema srpskim nevinim žrtvama, čije je postojanje, život, snove u krvavom, kukavičkom pohodu izbrisao nečovječni neprijatelj, u Podrinju natopljenom njihovom krvlju, zauvijek ih otrgnuvši iz zagrljaja njihovih najmilijih.

– I nakon toliko godina ostaje pitanje – zašto? I pitaćemo se dok smo živi i dok žive naša pokoljenja. Zašto je neprekinuti lanac vjekovnog srpskog stradanja dosegao svoju kulminaciju u Zalazju, Biljači, Sasama, Zagonu, Kravici? Zar je skoro svaka srpska porodica i svako ognjište na ovom podneblju moralo biti zavijeno u crno, zar je toliko majki moralo ostati bez svoga djeteta, a toliko djece bez roditelja – upitao je Dodik.

On je naglasio da razmjere i metodologija stravičnih zločina izvršenih nad ženama, djecom, starcima i zarobljenicima, nisu ostavile ravnodušnim nikoga, osim pravosuđa BiH, koje godinama, pod pokroviteljstvom nama poznatih zemalja, zabija glavu u pijesak, uskraćujući porodicama barem taj minimum utjehe u vidu kazne za počinioce najstrašnijih zločina nad narodom Republike Srpske.

– Ali, mi smo tu, nećemo odustati, niti zaboraviti. Ubijali su, mučili, etnički čistili, palili crkve i rušili groblja, ali nisu uspjeli da nas istjeraju sa naših prostora, kao što nisu ni ’41, ni 1914. godine – poručio je Dodik u izjavi za Srnu povodom obilježavanja 28 godina od stradanja 3.265 Srba iz srednjeg Podrinja stradalih od muslimanskih snaga u proteklom ratu, među kojima su i oni ubijeni na Petrovdan prije 28 godina u selima oko Srebrenice i Bratunca.

On je dodao da je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata narod Podrinja ponovo bio prinuđen da se brani od fundamentalističkih hordi iz okoline, koje su instruisane od tvoraca “Islamske deklaracije” naumile da završe ono što su započeli u Drugom svjetskom ratu.

– Nekoliko godina bez prestanka, težeći ka istrebljenju svega srpskog, zločinačke legije su uništavale sve pred sobom, te je tako stradalo više od 3.500 boraca i civila Podrinja, njihova imovina je opljačkana, sela sravnjena sa zemljom, a sve s ciljem da se zatre svaki trag postojanja srpskog imena na ovim prostorima. I, ipak nisu uspjeli, jer se narod dizao kao feniks iz pepela, i sačuvao Republiku Srpsku i svoja ognjišta – naglasio je Dodik.

On je poručio da srpski narod ne može i neće to oprostiti ni počiniocima ovih strašnih zločina koji svakog Srbina nesnosno zabole oko Petrovdana, niti će oprostiti svjetskoj “gospodi” koja prekraja istoriju u kojoj su Srbi gotovo uvijek za sve krivi i koja selektuje žrtve.

– Borićemo se dok smo živi da dokažemo svima šta se to u Podrinju zbilo, i da se plač srpskih majki zavijenih u crno i plač djeteta koje nikad neće upoznati roditelja, nikad više ne dese. Danas je prisutna neka vrsta zavjere ćutanja od jednog dijela međunarodne zajednice, koja u saradnji sa Sarajevom, na sve načine pokušava da ignoriše i sakrije razmjere strahota počinjenih nad Srbima Podrinja, jer ukoliko bi istina pronašla svoj put do svjetske javnosti, a ne sumnjam da će ga pronaći kad-tad, to bi poremetilo pažljivo planiranu i održavanu sliku o ratnim zbivanjima na ovim prostorima, kojom godinama pokušavaju da nas satanizuju i ocrne, podrivajući temelje Republike Srpske i prikazujući žrtve samo jedne strane – naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je konstatovao da se i na ovom primjeru vidi koliko je važno očuvanje Republike Srpske, jer je ona jedini “kamenčić u nečijoj cipeli” koji ne dozvoljava da se zločini zaborave.

– Samo postojanje jake Republike Srpske garant je da se nepočinstva neće ponoviti, a žrtve potonuti u zaborav. Zato smo dužni dok god postojimo, da se borimo da istina i pravda pobjede i da duše mučenika konačno pronađu smiraj.
Mi moramo da uzmemo sudbinu u svoje ruke i kao što smo u ratu odbranili naše domove i naša ognjišta, tako i u miru odbranimo naše žrtve, koje bi neki da izbrišu iz bilo kakve svijesti o postojanju, i svedu ih na statističke brojke ubijajući ih iznova – istakao je Dodik.

On je naglasio da žrtve srpskog naroda u Podrinju, utkane u temelje Republike Srpske, obavezuju da se sačuva od zaborava njihovo stradanje i da se svi u Republici Srpskoj do posljednjeg atoma snage bore da zločince konačno stigne ruka pravde. – Žrtve vam nećemo oprostiti, ‘gospodo’, počinioci ovog strašnog zločina. Ne opraštamo, niti zaboravljamo, ni mi, a ni Bog. Naša pobjeda će uvijek biti život, mir, svako rođeno dijete u Srpskoj i svaki čovjek koji u našoj državi srećno živi – poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.Izvor-foto:SRNA/RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply