Ekonomija

Novčić nade: Izdata kovanica od evro i po

Na kovanici od evro i po istaknut je natpis „Posle tame, nadam se svetlosti“.

Na novčiću su prikazani zraci sunca koji osvetljavaju 2020. godinu, dok senka formira međunarodni signal za opasnost – SOS.

Iz Centralne banke Litvanije rekli su da je ideja nastala još u martu, kada je baltička članica Evrozone uvela zatvaranje kako bi suzbila širenje novog koronavirusa.

Kako su istakli, na vrhuncu pandemije bili su svedoci solidarnosti među ljudima, te novčić označava univerzalne ljudske vrednosti nade, jedinstva i solidarnosti, prenosi CdM.

„Ovim novčićem odajemo i počast medicinarima i svim ostalim ljudima koji su pomagali tokom pandemije, od dobrovoljaca koji su pružali pomoć starijima do nastavnika koji su učili decu preko interneta“, kazali su iz te institucije za AFP.

Kovanice od pet evra, kao i kovanice nominalne vrednosti od evro i po dostupne su onlajn i u brojnim prodavnicama širom zemlje.

Litvanija je ublažila većinu mera koje su uvedene sredinom marta kako bi se sprečilo širenje Covid-19.

Prema poslednjim podacima sa Worldmetersa, u toj zemlji je do sada ukupno potvrđeno 1.825 slučajeva koronavirusa, a 78 osoba je preminulo – znatno manje nego u većini drugih zemalja Evropske unije. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply