Društvo

Represija nad SPC: Počela saslušanja sveštenika u više gradova Crne Gore

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin zadržan je sinoć u podgoričkoj policiji, a njegovo saslušanje počelo je 12 časova u Tužilaštvu, rečeno je Vijestima iz Mitropolije crnogorsko-primorkse.

Šljivančanina su, po riječima podgoričkog paroha Predraga Šćepanovića, pripadnici policije htjeli sinoć da privedu tokom litije, ali da ga je odbranio narod.

On je sinoć oko 23 časa bio u Centru bezbjednosti u Podgorici zbog davanja izjave. Priveden u VDT na saslušanje.

Pritvoren o. Željko Ćalić u Danilovgradu

Sinoć je takođe pritvoren i zadržan i o. Željko Ćalić, danilovgradski paroh, nakon završene litije u tom gradu

Na saslušanju u Bijelom Polju i sveštenik Darko Pejić

Danas ranije saslušan je protojerej stavrofor Darko Pejić, kojem je nakon molebana u ckrvi svetih Apostola Petra i Pavla sinoć uručen poziv na informativni razgovor.

Ispred CB-a BIjelo Polje okupilo se više desetina građana, koji su došli da podrže sveštenike.

Otac Darko je u izjavi naveo da ne razumije zbog čega je pozvan na informativni razgovor, te da je ovo treći poziv na informativni razgovor u put u poslednja dva mjeseca, ali da pretpostavlja da se radi o poštovanju distance tokom molebana, koji je kao i prethodna dva mjeseca služen sinoć u 19 sati ispred ckrve svetih Apostola Petra i Pavla.

“Ja sam prisustvovao molebanu kao sveštenik i niti sam pozivao niti sam se obraćao narodu. Meni kao svešteniku moralna i duhovna savjest ne daju da ja prebrojavam i odvajam narod i da govorim ko može a ko ne može prisustvovati molebanu. To pravo imaju svi vjerujući ljudi”, naveo je on u izjavi, prenose Vijesti.

Podsjetio je da su sveštenici, s obzirom da nisu dobili odobrenje za litiju, obavijestili narod da neće biti litije i prije početka molebana pozvali vjernike da poštuju odredbe Nacionalnog koordinacionog tijela o držanju distance. In4S

Categories: Društvo

Leave a Reply