Društvo

ZEMLJA GORI: Temperatura na Zemlji u maju dostigla rekordno visok nivo

Zemljina temperatura porasla je na rekordni visoki nivo za maj, objavili su u petak iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država (NOAA), prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz NOAA-e navode da su naučnici u njihovim nacionalnim centrima za informacije o okolišu zabeležili neobično visoke temperature širom sveta, što je pokazalo da je maj 2020. zajedno sa onim iz 2016. godine najtopliji peti mesec u istoriji merenja dugoj 141 godinu.

Prošlog meseca ove godine globalna prosečna temperatura iznosila je 15,7 stepeni Celzijusa, kao i u maju 2016. To je za skoro jedan stepen Celzijusa više od proseka za Zemlju u 20. veku, ističu iz NOAA-e.

Temperature na kopnu postavile su toplotni rekord, dok su temperature na okeanu na drugom mestu od kada se vrše merenja. Delovi Afrike, Azije, zapadne Evrope, Južne i Srednje Amerike imali su rekordnu toplinu.

– Nastavljeno je sa zagrevanjem dugi period i u svakom određenom mesecu verovatno ćemo pokucati na vrata blizu rekorda u eri u kojoj živimo – rekao je Deke Arndt, šef klimatskog nadzora NOAA-e.

Takođe, proteklo proleće je bilo drugo najtoplije, nakon 2016. i do sada je drugi najtopliji petomesečni početak godine. Arndt je rekao da je vrlo verovatno da će 2020. godina biti jedna od dve najtoplije godine od 1880. godine od kada se vrše merenja Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply