Društvo

PRAVOSLAVLJE -Vuksanović: Nezadovoljni građani se okrenuli SPC

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović izjavio je da u Crnoj Gori vlada veliko nezadovoljstvo građana koji se su kroz učešće na litijama okrenuli Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Vuksanović je naveo da dolaze izbori, te da Vladi Crne Gore ne ide u prilog nastavak litija.

– Da, litije su i politički skup, jer Zakon nije samo problem litija već i ponižavanje i diskriminacija srpskog naroda. S obzirom na to da nema velike podrške od aktuelne opozicije i velikog poverenja građana srpske nacionalnosti i onih koji podržavaju SPC, ne postoji velika podrška političkim partijama i oni su se okrenuli crkvi – rekao je Vuksanović crnogorskim medijima.

Na pitanje da li su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović preuzeli političko liderstvo srpskog naroda u Crnoj Gori, Vuksanović je odgovorio odrečno.

On je napomenuo da je SPC poštovala sve mere da bi se sačuvalo zdravlje građana Crne Gore za vreme epidemije virusa korona i da se sada mogu nastaviti litije.

Vuksanović je naglasio da je u položaj i status srpskog naroda u ovom trenutku u Crnoj Gori nepodnošljiv, te ukazao na “neprijateljski odnos države Crne Gore prema pripadnicima srpske nacionalnosti”.

Procenat Srba u Crnoj Gori, prema njegovim rečima, nije 28,7 odsto već je negde između pripadnosti srpskom jeziku i SPC, možda i više od 50 odsto.

Izvor: SRNA/RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply