Društvo

Policija u Ljubljani privela sedam demonstranata

Slovenačka policija u petak naveče privela je i kaznila sedam osoba, učesnika antivladinog protesta, na kome se okupilo više hiljada ljudi ispred zgrade slovenackog parlamenta.

Ljubljanska policija saopštila je u subotu ujutro da je sedam osoba privedeno u policijsku stanicu i da su im uručene novčane kazne zbog kršenja javnog reda i mira.

Nakon toga su pušteni, a policija nastavlja s prikupljanjem obaveštenjaje li prilikom demonstracija i naguravanja pred parlamentom došlo i do krivičnih dela, prenosi Hina

Do incidenta je, prema navodima policije, došlo oko 20 sati u petak, kad je više demonstranata, okupljenih u centru grada, pokušavalo srušiti ogradu ispred parlamenta, koja im je sprečila pristup zgradi, koju su štitile policijske snage ili su je preskakali, pri čemu nisu poslušali naredbu da s time prestanu.

Prema proceni policije, na jučerašnjim demonstracijama je učestvovalo oko pet hiljada ljudi, dok su nevladina udruženja i različite grupe koje traže ostavku vlade procijenile da ih je bilo dvostruko više.

Demonstranti, organizovani preko društvenih mreža, Janšinu vladu optužuju za desni ekstremizam, širenje govora mržnje, napade na slobodu novinarstva, ugrožavanje ekoloških i demokratskih standarda.

Među glasnim kritikama demonstranata su i navodne pogreške napravljene tokom epidemije covida-19 prilikom netransparentne nabavke medicinske opreme preko posrednika, što vlada odbija kao neutemeljene i politički motivisane parole.(Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply