Društvo

NAUČNICI ZABRINUTI: Muškarci koji su preboleli koronavirus, mogli bi ostati neplodni

Naučnici s Univerziteta Tufts i Medicinskog fakulteta Gongii u Kini objavili su naučnu studiju prema kojoj koronavirus može oštetiti testise i prouzrokovati smanjenu plodnost kod muškaraca.

Iako su naučnici pronašli malo dokaza koji upućuju na prisutnost virusa u testisima, otkrivene su promene u nekoliko vrsta testikularnih ćelija koje mogu uticati na plodnost.

Kod muškaraca koji su bili pozitivni na Covid-19, detektovane su promene semenih kanalića koje najviše uznemiruju, jer u njima nastaju spermiji. Zbog takvih ćelijskih promena, proizvedene polne ćelije mogu biti oštećene.

Naučnike zabrinjava činjenica da bi oštećenje nastalo na semenim kanalićima moglo dovesti do smanjenog ili potpunog prekida proizvodnje sperme kod pacijenta koji su se oporavili od Covida-19, navodi se u članku koji je objavljen u časopisu “European Eurology”. Još je u toku naučna recenzija, prenosi “Daily Mail”.

Studiju temelje na biopsiji tkiva testisa 12 muškaraca koji su preminuli od koronavirusa. Testirali su i tkivo koje su uzeli iz pluća.

Deset od dvanaest uzoraka tkiva pluća bilo je pozitivno na koronavirus, a samo jedan uzorak tkiva testisa bio je pozitivan. Upravo je mikroskopska analiza tkiva pokazala da je došlo do oštećenja semenih kanalića zbog čega bi moglo doći do stvaranja deformiranih polnih ćelija.

Iako nije pronađen virus u svim uzorcima, oštećenje koje su ustanovili kod pozitivnih uzoraka tkiva testisa, upućuje na mogućnost da će oni muškarci koji su se oporavili od koronavirusa, imati problema s plodnošću kasnije u životu.Agencije i portali,krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply