Društvo

Episkop Joanikije u pivskim Dolima: Ovo je mesto poklonjenja, mesto osvećeno krvlju mučenika

Svetom Arhijerejskom Liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i svečanim programom, hram Trećeg obretenja glave Svetog Jovana Krstitelja u Dolima, koji je metoh Pivskog manastira, a podugnut je u spomen na nevino postradale pivske mučenike tokom Drugog svjetskog rata, svečano je proslavio, u nedjelju 7. juna 2020. praznik Silaska Svetog Duha na apostole i svoju hramovnu slavu.

Liturgijom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, a sasluživalo mu je sveštenstvo i monaštvo Eparhije, uz molitveno učešće vjernog naroda.

Veliki praznik Crkve Božje – Trojčindan, Silazak Svetog Duha u vidu ognjenih jezika na apostole i Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja, slavu hrama riječima arhipastirske besjede čestitao je Episkop Joanikije. Kazao je da na ovaj sveti dan vršimo i spomen Svetih novomučenika Pivskih, proslavljajući ih kao Svete.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC kanonizovao je 24. maja 2017. žrtve nacističkog zločina u Pivi, u čijim selima je od 6. do 12. juna 1943. nacistička Princ Eugen divizija, zajedno sa muslimanskim ustašama iz SS Handžar divizije, pobila oko 1290 Pivljana, među kojima 549 djece i omladine do 20 godina. Samo u Dolima 7. juna stradalo je 522 nejači, od kojih 109 djece mlađe od 15 godina. Bratstvo Blagojevića je tog dana izgubilo 220 članova.

Dola su, kao najveće stratište u ovom kraju, postala mjesto sabornog spomena svih pivskih novomučenika. U njima je 2004. godine podignuta crkva posvećena Trećem obretenju glave Svetog Jovana Krstitelja, koji se proslavlja 7. juna. In4S

Categories: Društvo

Leave a Reply