Društvo

Danas su duhovske zadušnice: Šta svaki pravoslavac mora da uradi!

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Duhovske ili letne zadušnice, koje su uvek u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha).

Ovaj dan pravoslavni hrišćani posvećuju svojim preminulim precima i prema tradiciji obilaze grobove, prislužuju-pale sveće i služe pomene.

Zadušnice uvek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

U Crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova iz Četvrtog veka: “Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”.

Osim Duhovskih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.

U mnogim mestima na dan zadušnica se iznosihrana na grobljeTa hrana se deli sa ljudima koji posećuju groblje uz pominjanje za spas duše pokojnika.

Za tu priliku domaćica kuće treba posebno da umesi pogaču bez kvasca. Ta pogača za zadušnice pravi se tako što se na dasku za mešenje izruči 1 kilogram prosejanog brašna, posoli se i rastvori vodom u koju je dodato malo sode bikarbone. Zatim se pogača mesi, a što se duže mesi, biće ukusnija. Pošto pogača treba da bude što tvrđa, domaćice treba da povedu računa o tome da ne koriste mnogo vode. Kada je testo umešeno, razvuče se oklagijom da bude oko 2 prsta debelo, a zatim se stavi na ringlu da zapeče malo. Potom se stavlja u pleh i peče u pećnici ili šporetu.

Na groblju se pogača deli obavezno, a uz nju neka druga hrana i slatkiši.

Categories: Društvo

Leave a Reply