Društvo

Slovenija pojačala graničnu policiju

Slovenija je poslala 1.000 dodatnih pripadnika policije na granicu sa Hrvatskom zbog očekivanog većeg priliva migranata ka Zapadnoj Evropi, kako se ublažavaju restrikcije uvedene zbog korona virusa.

Policija na granici koristi dronove za nadzor, termičke i kamere za detekciju kretanja i helikoptere, rekao je zamenik generalnog direktora slovenačke policije Jože Senica na konferenciji za novinare kod granice.

Policija je navela da vojska pomaže u nadzoru granice zajedno sa specijalnim jedinicama za kontrolu granice i policijskim psima.

Senica je rekao da je poslednje dve nedelje primećeno pojačano kretanje migranata duž takozvane “Balkanske rute”. Rekao je da oko 10.000 ljudi u Srbiji i Bosni čeka da nađe način da krene dalje ka EU.

Migranti koji beže od nasilja i siromaštva u svojim zemljama, ulaze u Sloveniju iz Hrvatske, nadajući se da će moći da prođu do susedne Austrije ili Italije, a odatle do drugih imućnijih zemalja EU.

Slovenački desničarski premijer Janez Janša i njegova Slovenačka demokratska partija su čvrsto protiv imigracije. Ilustracija antiimigrantskog raspoloženje u Sloveniji su grupe građana koje patroliraju duž granice s Hrvatskom da “pomognu u zaustavljanju migranata”.

Categories: Društvo

Leave a Reply