Kultura

Muzej Louvre biće otvoren 6. jula

Muzej  Louvre u Parizu planira da ponovo otvori svoja vrata 6. jula, saopštila je ta kulturna institucija u petak, nakon novih mera koje je objavio premijer Edouard Philippe  na ublažavanju restrikcija uvedenih radi zaustavljanja širenja koronavirusa.

Najposećeniji francuski muzej navodi u saopšenju da će sistem bukiranja i novi putokazi omogućiti posetiocima maksimalnu moguću sigurnost dok su u zgradi. Od njih će biti traženo da nose maske i da se pridržavaju fizičke distance.

“Čak i pored toga što je bilo moguće otkriti blaga Louvrea virtualno tokom restriktivnih mera, ništa ne može zameniti emociju stajanja pored umetničkim delom. To je raison d’etre muzeja”, izjavio je direktor Louvrea Jean-Luc Martinez.

Između 12. marta i 22. maja, website Louvrea posetilo je oko 10,5 miliona posetilaca, u poređenju s 14,1 miliona u kompletnoj 2019. godini.

Broj virtualnih posetilaca dnevno je porastao na oko 330.000,  s vrhuncem od skoro  400.000,  u poređenju s oko  40.000 posetilaca po danu pre izbijanja krize s koronavirusom.

Louvre je, takođe, saopštio da će vrt Tuileries ispred muzeja biti otvoren u nedelju i da će okupljanja više od 10 ljudi biti zabranjena.Obe lokacije zatvorene su  13. marta, prenosi Reuters.(Fena) HPIM1477.JPG NovaSloboda

Categories: Kultura

Leave a Reply