Obrazovanje

VRANJE: Tehnika škola ostaje bez jednog od najtraženijih zanimanja – tehničar unutrašnjeg transporta!

Zbog ukidanja jednog odljenja na saobraćajnom smeru, profesori Tehničke škole u Vranju, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, organizovali su danas štrajk. Zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi kažu da ima zainteresovane dece za upis na taj smer i da je zanimanje tehničar unutrašnjeg transporta deficitarno na tržištu rada.

Obustavili su onlajn nastavu na sat vremena i protestom ispred škole iskazali nezadovoljstvo. Ministarstvo prosvete nije usvojilo njihov predlog plana upisa za ovu školsku godinu.

Po rečima Ene Milosavljević, predsednice Unije sidikata prosvetnih radnika u Tehničkoj školi odeljenja se popune u junskom upisnom roku pa su očekivali  da će njihov predlog biti usvojen. Ali, ove godine  umesto sedam, upisuju šest odeljenja. Profesor Slađan Cvetković, se pribojava da će mnogi profesori postati tehnološki višak i ostati bez posla. Tehnička škola ima tri područja rada mašinski, saobraćajni i elektrotehnički. Do sada su imali i po jedno dualno odeljenje.

Inače, po rečima direktora Tehničke škole Dalibora Bogdanovića, ove godine  nemaju dualna odeljenja jer nisu imali  komunikaciju sa socijalnim partnerima na teritoriji grada. Sumnja da bi i to mogao da bude jedan od razloga za ukidanje obrazovnog profila za tehničara unutrašnjeg transporta.

Nastavnik Dušan Mladenović, ukazuje na biro za zapošljavanje gde nema nijednog nezaposlenog sa saobraćajnog smera jer su to zanimanja koja se traže. Pre deset godina u Tehničkoj školi bilo je 11 odeljenja sa isto toliko obrazovnih profila i više od hiljadu đaka. Sada školu pohađa 758 učenika na sedam obrazovnih profila, u školi je zaposleno 97 prosvetnih radnika i nenastavnog osoblja.

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply