Ekonomija

DISCIPLINA: Od danas sertifikat za jabuke za prelaz granice EU

Danas je stupila na snagu Uredba EU o zaštiti od biljnih štetočina kojom je propisano da je za unos živih biljaka u EU neophodan fitosanitarni sertifikat. Tako je mađarska carinska služba upozorila putnike namernike da će od danas na granici kontrolisati unos biljaka, povrća i voća, cveća, sadnog i semenskog materijala u Mađarsku. To praktično znači da putnici koji ulaze na teritoriju Unije neće moći da unesu jabuke, šljive, trešnje, paradajz, krompir, luk i drugo voće i povrće, ukoliko nemaju fitosanitarni sertifikat.
Na listi izuzetog voća koje se i dalje sme uneti u Evropsku uniju su banane, ananas, kokos, durijan i urme, zatim, sušeno, konzervirano i prerađeno voće i povrće može se doneti u EU.
Kako je saopšteno iz mađarske Nacionalne agencije za bezbednost hrane, ovi propisi treba da zaštite poljoprivredu zemalja EU od biljnih štetočina. Ova mera odnosi se na građane koji iz trećih zemalja putuju u EU, a ne na naše izvoznike koji su i do sada imali obavezu da obezbede fitosanitarni sertifikat prilikom izvoza voća i povrća u zemlje Evropske unije. Izvor-foto:Agencije i portali,BuT

Categories: Ekonomija

Leave a Reply