Ekonomija

U Srbiji zatvoren sistem naplate putarine.

Na auto-putevima u Srbiji počeo je da se primenjuje zatvoreni sistem naplate putarine, što znači da će vozači bez zaustavljanja moći da dođu od Beograda do Preševa i tu plate putarinu. Isto važi i za vožnju od Beograda do Dimitrovgrada.

 Ovakav sistem naplate putarine moguć je jer naplatne stanice Niš i Doljevac, koje su počele sa radom još 1984. godine, prestaju da rade odnosno na njima će biti podignute rampe i saobraćaj će se usmeriti saobraćajnom signalizacijom.

Cena putarina ostaje nepromenjena. Dakle, za putnička vozila od Beograda do Dimitrovgrada iznosi 1.290 dinara, dok će kamioni plaćati 7.720 dinara. Za deonicu Beograd – Preševo za putnička vozila putarina iznosi 1.460 dinara, a za kamione 8.750 dinara.

Putarina na deonici Beograd – Niš jug ka Preševu iznosi 880 dinara za putnička vozila i 5.280 dinara za kamione, dok je putarina na deonici Beograd – Niš sever ka Dimitrovgradu 10 dinara jeftinija i iznosi 870 za automobile, odnosno 40 dinara jeftinija za kamione i iznosi 5.240 dinara.

Ukoliko putujete deonicom Niš sever ka Dimitrovgradu putničkim vozilom platićete 410 dinara i 2.470 dinara ukoliko vozite kamion.

Deonica Preševo – Dimitrovgrad košta 1.020 dinara za automobile i 6.110 dinara za kamione.

Kada 1. januara 2020. godine naplatna stanica Niš istok bude puštena u rad od nje do naplatne stanice Dimitrovgrad putarina za automobile iznosiće 380 dinara.

Ovakav zatvoreni sistem naplate putarine podrazumeva izmenu režima saobraćaja u zoni grada Niša i tamo više neće biti otvorene petlje i slobodan pristup auto-putu. Međutim, građani Niša je neće plaćati na osnovu ugovora sa Putevima Srbije o korišćenju gradskih karata.

U zoni grada Niša postoje četiri naplatne stanice koje građani Niša mogu da koriste, a to su Niš sever, Niš istok (Matejevac), Niš Malča i Niš jug.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply