Ekonomija

Kako do olakšica za plaćanje struje i gasa

Najsiromašniji građani mogu da dobiju olakšice za plaćanje struje i gasa. Ali besplatne kilovate godišnje u proseku koristi od 75 do 80 hiljada građana. A moglo bi i tri puta više. Povlastice za gas važe u grejnoj sezoni i njih je u oktobru koristilo samo 36 domaćinstava. Šta uraditi da se njihov broj poveća?

U budžetu za iduću godinu država je za energetski ugrožene građane izdvojila više nego prošle – milijadu i 560 miliona dinara.
Iako za taj status građanima nije uvek lako ispuniti sve kriterijume, glavna prepreka i dalje je nedovoljna informisanost. A za to su odgovorne lokalne samouprave.

„Moja ćerka koristi tu pomoć pošto ima troje dece, a samo ona radi“, kaže Miodrag J. iz Leskovca, uz napomenu da na određenu potrošnju ima smanjenje.

Pravo na 120 do 250 besplatnih kilovat sati struje i do 75 kubnih metara gasa mesečno, bez podnošenja zahteva, direktno ostvaruju primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

„Dajemo im mogućnost da tokom naredne godine ostvare to pravo a da ne dolaze kod nas na šalter“, kažu “elektro-distributeri“.

Olakšice za plaćanje računa za struju i gas mogu dobiti i druge porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda. Ali oni moraju sami za to podneti zahtev u nadležnim službama lokalnih samouprava.

„Neko prođe cenzus pa ne ostvari pravo“

Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 14.571,74 dinara, sa dva i tri člana do 21.216,14 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 27.856,18 dinara, sa šest i više članova do 35.030,72 dinara.

EPS i „Srbijagas“ dobijaju gotove spiskove i umanjuju račune. Izveštaji pokazuju da besplatne kilovate najviše koriste socijalno ugroženi građani na području elektrodistribucija – Kraljevo, njih gotovo 29.000 i Niša – oko 24.000.

Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu, pa svi koji ostvruju to pravo već moraju pripremati novi zahtev kako bi im od janura ponovo stizali umanjeni računi.Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Оставите одговор