Društvo

Danas je svetski dan borbe protiv HIV/AIDS – Ovaj virus danas nije kuga modernog doba!

Nakon pola veka otkako je virus HIV počeo globalno da se širi, ova virusna infekcija više nije neminovno smrtonosna. Svakog prvog decembra obeležava se Svetkski dan borbe protiv HIV/AIDS. Uz nove metode lečenja, zaraženi ovim virusom više nisu infektivni i mogu da dožive duboku starost. U Srbiji je registrovano 2.756 inficiranih, ali se procenjuje da ih ima više od 3.000. Od početka godine kod 175 osoba je utvrđena HIV infekcija, što je povećanje od 35 odsto u odnosu na lane. Od posledica bolesti u ovoj godini umrlo ih je 16. U Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu trenutno se leči 1.800 pacijenata, dok preostali dobijaju terapiju u bolnicama u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.                                                                                       

Od HIV/AIDS do sada umrlo 25 miliona ljudi                                                                               

Epidemija bolesti, koja je do sada odnela 25 miliona ljudskih života, počela je 1969. godine, kada je u SAD sa Haitija ušao prvi čovek zaražen HIV-om. Širenje virusa poprimilo je globalne razmere 1981, a u našoj zemlji prvi inficirani registrovani su 1985. godine. Od tada do kraja 2018, u Srbiji je od side umrla 901 osoba.                                                                                                            

 – Procene su da kod nas oko 400 ljudi ne zna za svoj HIV status, i cilj nam je da ih otkrijemo i tako sprečimo širenje infekcije – kaže za beogradske medije epidemiolog Biljana Begović Vuksanović, načelnik Savetovališta za HIV Zavoda za javno zdravlje u Beogradu (GZzJZ).,,Kako je objasnila testiranje je poverljivo, bezbolno, brzo, besplatno i nije potreban uput lekara.                                                                                                                                                                      

– Najveći broj novootkrivenih pacijenata su muškarci od 30. do 39. godine, a u poslednje vreme primetan je trend da se ova infekcija otkriva i u mlađem dobu – govori doktorka Begović Vuksanović. ,,Prema njenim rečima, kada se pojavio, virus HIV dominantno se širio među narkomanima, ali to se promenilo i sada se u 90 odsto slučajeva prenosi seksualnim putem. Dodala je i da su od svih novoregistrovanih, čak 80 odsto su homoseksualci.

Categories: Društvo

Оставите одговор