Ekonomija

EKONOMIJA-FINANSIJE: Azijska tržišta pod pritiskom na kraju sedmice

Na azijskim berzama u petak su pale cene deonica, jer ulagačima nedostaju smernice s Wall Streeta i jer se plaše da bi podrška Washingtona demonstrantima u Hong Kongu mogla naštetiti trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 05.00 sati u minusu oko 0,5 posto.

Pri tom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabeo 0,2 posto, dok su cene deonica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,8 posto.

Na azijskim berzama vlada oprez od četvrtka, kada je predsednik SAD-a Donald Trump potpisao zakon koji podupire prodemokratske demonstrante u Hong Kongu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odmah je upozorilo da će kao odgovor preduzeti “čvrste protivmere”.

“Nakon što su Senat i Predstavnički dom Kongresa prihvatili taj zakon, očekivalo se da će ga Trump potpisati. Očekivalo se, takođe, da će Kina oštro odgovoriti, a videćemo kakav će potez zapravo povući Peking”, kaže Norihiro Fujito, direktor u lpmpaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Donošenje tog zakona u Washingtonu izazvalo je zabrinutost ulagača da će najnovije napetosti oko Hong Konga dovesti u pitanje postizanje američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Posljednjih sedmica, cene deonica rasle su upravo zahvaljujući nadi ulagača da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni trgovinski sporazum, čime bi se završio trgovinski rat, koji traje već 16 meseci i koji je izazvao usporavanje rasta obe ekonomije.

Oprez na azijskim berzama poslednica je, takođe, nedostatka vesti i smernica s Wall Streeta, s obzirom da se u SAD-u zbog praznika u četvrtak nije radilo.

I na valutnim tržištima vlada oprez, dok se čeka daljnji razvoj situacije između SAD-a i Kine.

Kurs dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 109,50 jena, nakon što je u sredu dosegnuo 109,61 jen, najvišu razliku u šest mjeseci.

Cena eura prema dolaru već se danima kreće u uskom rasponu, oko 1,1010 dolara.

Cene su nafte, pak, stabilne, pa se na američkom tržištu barelom jutros trguje po 58,10 dolara. Od početka meseca, barel je poskupio više od 7 posto.

Na londonskom je tržištu, pak, cena barela ovoga meseca porasla oko 6 posto, što je njen najveći mesečni dobitak od aprila, prenosi SEEbiz.(Fena)BuT

Categories: Ekonomija

Оставите одговор