Društvo

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama počinje Kampanja  “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama” i trajaće do 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u izjavi za medije rekla je da je skoro svaka druga žena u Srbiji doživela je neki oblik nasilja.  

Mihajlović je napomenula da je u prethodnih 11 godina u Srbiji 320 žena izgubilo život ”samo zato što su žene” i naglasila da je u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama potrebna šira duštvena akcija koja prevazilazi institucionalne okvire.

Mihajlović je kazala da je Srbija četvrtu godinu zaredom deo globalne kampanje čiji je cilj da se tokom 16 dana u celom svetu posebno skrene pažnju na značaj borbe protiv nasilja. Dodala je da podaci govore da se u Srbiji nasilje češće prijavljuje nego pre četiri godine što, kako je rekla, ne znači da ga ima više, nego da žene imaju više hrabrosti da ga prijave i zato što postoje institucije koje ste time bave.

Od 1. juna 2017. od kada se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici do kraja avgusta ove godine izrečeno je ukupno 810 hitnih mera, od kojih 570 hitnih mera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 240 hitnih mera privremeno udaljenje učinioca iz stana.

Saradnja sa ostalim institucijama koje su uključene u rešavanje problema porodičnog nasilja je veoma dobra. Na našem području formirana je i Grupa za koordinaciju, koju čine predstavnici policije, tužilaštva, centra za socijalni rad, a po potrebi i stručna lica iz drugih institucija iz oblasti dečije, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i druge. Ovaj tim razmatra karakteristične i specifične slučajeve nasilja u porodici i donosi individualne planove zaštite i podrške žrtvi. 

Žrtve nasilja, neretko, oklevaju da traže pomoć ili žele da ostanu anonimne kad prijavljuju nasilje. Plaše se reakcije nasilnika, ali i ostatka porodice kad saznaju za prijavu. Osećaju stid ili krivicu zbog onog što su preživele, posebno kada je reč o silovanju ili seksualnom zlostavljanju.

Broj telefona za prijavu nasilja je 0800 100 600 i dostupan je 24 časa. 

Categories: Društvo

Оставите одговор