Društvo

VRANJE: Stigle ikone Svetog Nikolaja i Svetog Nektarija iz Italije

Episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom, uz prisustvo vernog naroda, pripadnika Vojske Srbije i Vatrogasne jedinice MUP – a, svečano i toržestveno su dočekali dolazak ikona Svetog Nikolaja mirlikijskog čudotvorca i Svetog Nektarija Eginskog u Sabornom hramu Presvete Trojice u Vranju. Po unošenju ikona u hram, Episkop Pahomije je izvršio čin osvećenja istih.
Nakon čina osvećenja, Episkop Pahomije se obratio besedom, govoreći o Svetim ikonopisanim ugodnicima Božijim i samim ikonama, ujedno se zahvalivši ikonopiscima, kao i priložnicima iz zemlje i inostranstva koji su svojim prilozima doprineli da se ove ikone ikonopišu.
Onda je služen Akatist Svetom Nikolaju Čudotvorcu i Akatist Svetom Nektariju Eginskom, dok je prisutni narod imao priliku da se pokropi osvećenom vodicom i pokloni ikonama.
Ikona Svetog Nikolaja Čudotvorca je verna prepiska čudotvorne ikone Svetog, koja se nalazi u gradu Bariju, u Italiji, a koju je tražio da se izradi Sveti kralj Stefan Dečanski i darivao je hramu u Bariju u znak zahvalnosti Svetom Nikolaju, koji mu se javio i vratio mu izgubljeni vid. Valja, medjutim, reći da će ova verna prepiska će biti prenešena u manastir Svetog Nikolaja Čudotvorca, u Vranju, koji je metoh manastira Hilandara.
Ikona Svetog Nektarija Eginskog će trajno ostati u Sabornom hramu Presvete Trojice u Vranju.Izvor-foto:SPC i VE

Categories: Društvo

Оставите одговор