Ekonomija

Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo označili lideri Srbije, BiH i Turske i ispisali novu stranicu istorije Balkana

Danas je u Sremskoj Rači položen kamen temeljac za početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo. Svečanosti prisustvuju predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, kao i članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Deonica Sremska Rača – Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman oko 60 kilometara.

Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost izgradnje deonice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je, inače, 19. decembra 2018. godine u Beogradu, a ovaj strateški dokument potpisali su potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije „Tašjapi“ Emrualh Turanli.

Za tri sata lagane vožnje stizaće se od Sarajeva do Beograda, kazao je danas predsednik Aleksandar Vučić nakon trilateralnog sastanka Srbija-BIH-Turska, a najavljujući najvažniji projekat koji predstoji Srbiji i Bosni i Hercegovini, gradnju auto-puta Beograd Sarajevo.

Srbija je obezbedila svu potrebnu dokumentaciju, kazao je srpski predsednik, dodajući da će most preko Save biti izgrađen našim parama, te da bi gradnja samog auto-puta od Kuzmina do Rače trajala godinu i po, aIi da će zbog mosta trajati tri godine.

Taj put imaće fantastičan značaj za naše trgovinske odnose, napomenuo je Vučić.

Kako je naveo, na današnjem su se sastanku potezale mape, „ucrtavali smo buduće puteve i železničke pruge“.

„Želimo da popravimo život naših građana. Svi projekti o kojima govorimo su projekti koji povezuju ljude. Auto-put od Požege do Višegrada, a kasnije do Sarajeva, spojiće Beograd sa gradovima u Hercegovini, a spojiće i ljude koji žive u Novom Pazaru i Sarajevu, ali i Srbe iz Beograda s Bošnjacima u Sarajevu“, rekao je Vučić.

Prema njegovim recima, tada će se za tri sata lagane vožnje putovati od Sarajeva do Beograda.

Da će auto-put Beograd-Sarajevo povezati RS, Srbiju i BiH i omogućiti bolju komunikaciju, složila su se i trojica članova Predsedništva BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferovic i Željko Komšić, dok je Vučić posebnu zahvalnost izrazio turskom predsedniku Erdoganu zbog, kako je rekao, nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu.

„On je svojim ostankom danas u Beogradu pokazao koliko mu je važan ceo region, i Srbija i BiH. Za nas je danas veoma važan dan i oko toga se slažemo svi i u Srbiji i u BiH“, kazao je Vučić.

Turski predsednik kazao je da je njegova zemlja taj projekat podržala, te da je sastanak trilaterale pokazao da se razmišlja o celom regionu.

„Uvek sam naglašavao da su putevi sinonim za civilizaciju i napredak. Razvoj puteva će sprečiti i odliv stanovništva, naprotiv, privlačiće još ljudi ovde“, rekao je Erdogan i zahvalio Vučiću što je sazvao današnji sastanak.

Dvojica predsednika i članovi Predsedništva BiH prisustvovali su zatim u Kuzminu svečanom obeležavanju početka radova na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo. Izvor-foto:Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Оставите одговор