Ekonomija

Odmor u Hrvatskoj skuplji od Kipra, Turske, Španije, Grčke i Bugarske

Prema istraživanju koje je proveo britanski The Sun sedmodnevni odmor u Zadru ispada skuplji nego u Paphosu na Kipru, Marmarisu u Turskoj, na Mallorci i Costi del Sol u Španiji te bugarskom ljetovalištu Sunny Beach i Kasandra u Grčkoj.

Uporedjenje je, navode, pokazalo i kako je Hrvatska jedina uz Tursku priuštila i dizanje cena, javljaju hrvatski mediji.

“Odmor u Turskoj je ove godine tražena roba i za 4,6-postotni rast troškova u Marmarisu nema šta reći. Hrvatska pak deli sudbinu većine mediteranskih zemalja koje se bore s padom potražnje u odnosu na lane i zbog toga spuštaju cene i dvadesetak posto pa zadarsko poskupljenje od 12,7 posto itekako bode oči”, navodi britanski list.

Naduvane cene, deo su jadranskog folklora, pa turistički posleni smatraju da istina o cenama ipak ima više lica. Valja, medjutim, reći da svako uporedjivanje s konkurencijom dobra je da nam pokaže kontekst tržišta na kojem svi zajedno radimo. Iako se mi s konkurencijom ne bismo trebali boriti cenama, već kvalitetom, koja onda dopušta nešto više cene, ne smemo dopustiti da percepcija Hrvatske bude da smo preskupi. Ono čega moramo svi biti svesni jest da imamo najveći PDV na Mediteranu i da u tim uslovima imamo jako ograničen manevarski prostor kod određivanja cena, vele hrvatski turistički poslenici medijima, a prenosi Hina.

Categories: Ekonomija

Оставите одговор