Društvo

TUŽNO SEĆANJE NA TRAGEDIJU KOD GRDELIČKOG ŽELEZNIČKOG MOSTA! Most u Grdeličkoj klisuri je simbol stradanja tokom zločinačkog NATO bombardovanja!

Danas se navršilo 20 godina od bombardovanja putničkog voza na ulazu u Grdeličku klisuru. Ovo je jedan od najstravičnijih događaja tokom NATO zločinačkog bombardovanja naše zemlje 1999. godine. Avioni NATO-a su 12. Aprila, na drugi dan pravoslavnog Vaskrsa u 11 i 40 sati kod Grdeličke klisure, 18 kilometara južno od Leskovca, sa nekoliko raketnih projektila direktno gađali i pogodili međunarodni putnički voz broj 393 Beograd – Solun. U prisustvu najmilijih, rodjaka prijateljih nastradalih u vozu danas je održano tužno sećanje na kojem su predstavnici Leskovca predvodjeni dr Goranom Cvetanovićem gradonačelnikom Leskovca, Sveštenstva srpske pravoslavne crkve, Železnica Srbije, Vojske Srbije, Udruženja boraca položili vence i cveće. Na komemoraciji je govorio direktor Centra za restruktuiranje „Srbija voz“ Branislav Petrović koji je odao počast poginulim železničarima i putnicima, uz poruku da uspomene ne blede i da ovakvi događaji ostaju urezani u čoveku dok je živ.                   

Gradončelnik Leskovca dr Goran Cvetanović kazao je ovom prilikom da bi svi oni koji su živote izgubili, danas bili među nama, i da ova tragedija ne prestaje da boli.„Ovo proleće bi srećnijim učinio smeh deteta, plač bebe, svadbena zvona, slavlje napretka…Da se tog 12. aprila 1999. godine zločin nije desio, danas bi svi oni koji su živote izgubili bili među nama. Šetali bi ulicama i parkovima. Danas bi i oni – mi bili. Ni posle dvadeset godina, agresija koja je zadesila našu zemlju ne prestaje da boli. Učinjena je velika nepravda. Nepravda koju smo možda oprostili, ali nismo i nećemo je zaboraviti. Nećemo zbog svih žrtava, zbog dece koja bi sada školu pohađala, diplome u rukama imala… Zbog njih ćemo se sećati. Zbog njih ćemo pamtiti. Tog drugog dana Vaskrsa, najveselijeg praznika, zavijeni smo u crno. To nikada nećemo zaboraviti. Dragi prijatelji, borili smo se tada kao što se borimo i sada, da očuvamo mir našem narodu i poredak u ovoj našoj, još uvek pritiscima izloženoj zemlji. Svoje saborce iz tog vremena pamtim sa puno ljubavi, a one koji nisu sa nama, sa puno pijeteta. Često pričam i pričaću o njima. Dužni smo im da ih se sećamo, kako se njihova sudbina ne bi ponovila. Večna im slava!“ U trenutku napda putnički voz je bio pun putnika i kretao se iz pravca Niša prema Vranju. Most u Grdeličkoj klisuri je simbol stradanja tokom zločinačkog NATO bombardovanja! Prema izjavama dvojice mašinovođa, Bobana Kostića i Gorana Mikića iz Niša, voz je iz niške stanice 12. aprila 1999. godine krenuo sa 15 minuta zakašnjenja, a u to ratno vreme, niko nije proveravao koliko je putnika u vagonima međunarodnog voza. Iz NATO aviona su ispaljena četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski ‘’Sarajevski most’’ u blizini. Od prvog projektila, ispaljenog tačno u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.
Bombardovanje se desilo oko 11.40 po lokalnom vremenu. Raketa AGM-130 ispaljena sa NATO F-15E pogodila je most u trenutku kada je putnički voz prelazio preko mosta na liniji Beograd – Solun. Raketa je pogodila voz i uništila treći i četvrti vagon, dok most nije uništen. NATO je u cilju opravdavanja svog napada na putnički voz, u kojem su žive izgorele ili masakrirane civilne žrtve, prikazao video-snimak načinjen kamerom na avionu.                                                                                                                            

Prema kazivanju preživelih putnika i očevidaca prvi projektil pogodio je konstrukciju železničkog mosta i oštetio i električni vod, pa je voz stao. Kada su novinari stigli na teren mogli su samo da kostatuju da je dvadesetak beživotna tela bilo razbacano po terenu, da je bilo najmanje desetoro ubijeno, dosta povređeno. Pretpostavljalo se da je Južna Morava sa sobom odnela više desetina neidentifikovanih tela putnika. Sedam tela je bilo potpuno ugljenisano. Među povređenima je bilo i četovro dece. Sarajevski most u Grdeličkoj klisuri i ovog 12. aprila bio je mesto tuge i podsećanja. Mesto gde su se, kao i prethodnih godina, okupili najrodjeniji, bliža i dalja rodbina stradalih, predstavnici železničkih kompanija, lokalne samouprave, brojni građani, društvene organizacije, kako bi odali poštu poginulim putnicima granatiranog voza tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

 

Categories: Društvo

Оставите одговор