Ekonomija

NAŠ UGAO: Južna Koreja pokrenula 5G

Južna Koreja pokrenula je nacionalnu mobilnu mrežu 5G, dva dana ranije od planiranog roka, poručili su južnokorejski mobilni operateri u četvrtak, čime je ta zemlja postala prva u svetu koja je uvela tu super brzu bežičnu tehnologiju.

Tri najveća operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus pokrenuli su 5G mrežu u 23 sata po lokalnom vremenu još u sredu, uprkos prethodnim najavama da će do pokretanja doći 5. aprila.

Južna Koreja dugo je na glasu kao predvodnik visoke tehnologije u svetu, a Seul je pokretanje 5G mreže učinio svojim prioritetom u želji da podstakne rast ekonomije koja usporava.

Špekulacije da bi američki Verizon mogao biti prvi koji bi uveo 5G naterale su južnokorejske operatere na brzu reakciju, javila je agencija Yonhap.

Verizon je pokrenuo 5G mrežu u Chicagu i Minneapolisu u sredu po američkom vremenu, čak sedam dana pre dogovorenog roka.

Prema Yonhapu, južnokorejski operater SK Telecom pokrenuo je mrežu dva sata ranije, aktivirajući uslugu 5G za “šest poznatih javnih osoba koje predstavljaju Koreju”, poručili su iz te najveće mobilne kuće u četvrtak.

Poznate javne osobe, među kojima su dva člana K-Pop benda EXO i klizačka zvezda Kim Yu-na, bili su “prvi u svetu pretplatnici na 5G mrežu”, stoji u saopštenju.

KT i LG Uplus također su poručili kako su pokrenuli svoje mreže u isto vreme. Za širu javnost usluga je bila dostupna juče, kada je i Samsung izbacoi na tržište svoj novi Galaxy S10 5G mobilni telefon. Stručnjaci kažu da je 5G mreža 20 puta brža od 4G mreže, što omogućuje skidanje čitavog filma s interneta u jednoj sekundi. Izvor: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Оставите одговор