Ekonomija

Proizvodi sa oznakom geografskog porekla-najbolje što Srbija može da ponudi

U prostorijama Privredne komora Srbije u saradnji sa Zadružnim savezom Srbije i listom “Poljoprivrednik” iz Novog Sada, u utorak 03. aprila, organizovan je tematski skup “Original iz Srbije-proizvodi sa oznakom geografskog porekla. Cilj skupa bila je promocija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji imaju dodatu vrednost. Reč je o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom i onima koji nose oznaku “Srpski kvalitet”.

Mlekarska škola sa domom učenika “Dr Obren Pejić”, kao nosilac brenda zaštićenog pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka, sa geografskom oznakom imena porekla, imala je značajnu prezentaciju na ovom skupu koji je okupio kreatore politike iz javnog i privatnog sektora i privredne subjekte.
O promociji našeg kačkavalja, oznakama geografskog porekla, postupku i proceduri neophodnoj za njeno dobijanje, na ovom skupu pored profesora Đorđevića iz Mlekarske škole, govorili su i Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Zoran Dragojević iz Zavoda za intelektualnu svojinu, Veljko Jovanović, direktor Sektora poljoprivrede u PKS i Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.

Primere dobre prakse pravljenja proizvoda koji već nose oznaku geografskog porekla istakli su i Goran Jović, predsednik RKP Leskovac (Leskovački ajvar), Stevica Marković iz saveza proizvođača “Original Srbija”, Đorđe Mrkić potpredsednik društva pčelara “Jovan Živanović”- (Fruškogorski med), Tamara Penjić, predsednik Asocijacije za razvoj kvaliteta mesa i mnogi drugi.

Categories: Ekonomija

Оставите одговор