Ekonomija

LESKOVAC: Renovira se legendarna ‘’Šajkača’’- niče ‘’Šoping mol’’

Leskovački Okrugli paviljon ili popularna „Šajkača“ zablistaće u punom sjaju, kao novi velelepni tržni centar u kojem će svoje proizvode prodavati neke od najpoznatijih svetskih brendova ali i Delez (Maxi) marketa, Sport Visiona, Metroa, marka Magaza koja prodaje dečju garderobu, Dexico…. Kamera našeg reportera zabeležila je trenutke rušenje i čišćenja starih portala i stakla pred generalno renoviranje uz očuvanje orhitektonske originalnosti-jedinstvene u svetu.

U kompaniji „Metla komerc“, Leskovac koja je kupila Leskovački sajam, najavljuju veliki šoping mol u saradnji sa svetskim korporacijama.. Jer, kako kažu, žele da taj prostor u centru grada zaista bude ne samo velelepan već od koristi gradu, a da leskovačkom arhitektonskom blagu vrate stari sjaj. I što je jako bitno, za sve to imaju podršku lokalne samouprave.

Projekat rekonstrukcije samo „Šajkače“ košta 2 miliona 291 hiljadu evra. Inače, Okrugli paviljon, koji je sagrađen tokom 1958-1959, predstavlja prvi u Evropi, a drugi u svetu objekat građen po rešenjima jednog od pionirskih, revolucionarnih iskoraka u dizajnu i graditeljstvu, prepoznatom i vrednovanom kao kulturno nasleđe XX veka, čiji je idejni tvorac američki arhitekta poljskog porekla Metju Novicki. Građevinu u Leskovcu projektovao je 1958. godine projektantski tim građevinskog preduzeća “Rad” – Beograd, pod vođstvom inžinjera Nikole Stakića

Categories: Ekonomija

Оставите одговор