Kultura

Grozdana Olujić otvara originalnu 53. ‘’Borinu nedelju’’ u Vranju

Sve je spremno da se jedna od najstarijih i najznačajnijih književnih manifestacija u regionu „Borina nedelja“ ove godine održi po 53. put – od 23. do 29. Marta u Vranju, rodnom gradu znamenitog srpskog književnika. Medjutim, kao i prošle godine nekoliko dana ranije, u organizaciji Grada i Biblioteke „Bora Stanković“ biće održana druga po redu manifestacija „Borini književni dani“, od 21. do 23. marta.                                     Organizator starije, originalne, značajne i jače manifestacije, vranjska Književna zajednica, ove godine obeležava 30 godina od osnivanja, tako da će „Borina nedelja“ biti u znaku tog jubileja, ali novina je da se neće odvijati samo u Vranju.       

-Kako lokalna samouprava ne prepoznaje važnost i značaj manifestacije, novine se ogledaju u tome što će se, osim redovnih programa u Vranju, paralelni programi održati i u Beogradu, u organizaciji Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva, naravno, u saradnji sa našim beogradskim ogrankom, koji je formiran krajem prošle godine. Pojedini programi održaće se i u još nekoliko gradova u Srbiji, medju kojima je i Vlasotince – kaže Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice.                                                                                     

Centralni događaj je svakako u Vranju i njega će tradicionalno besedom otvoriti prošlogodišnja dobitnica nagrade Grozdana Olujić.                             –Valja reći da će njenom već dobro poznatom koncepcijom biti obuhvaćena i našoj publici istančanog ukusa predstavljena najznačajnija književna i kulturna ostvarenja koja su obeležila prošlogodišnju izdavačku produkciju – veli Mihailović. UO Književne zajednice izrazio je nezadovoljstvo što grad, uprkos pravosnažnoj presudi, „plagira“ manifestaciju uz kozmetičke izmene. Zbog toga će pravni tim zajednice narednih dana predati predlog za kažnjavanje Višem sudu zbog nepoštovanja sudske presude. U okviru „Borine nedelje“ biće predstavljen književni portret akademika Mira Vuksanovića, a o njemu će govoriti akademik Jovan Delić. Publici će biti predstavljeno delo „Crnjanski – biografija jednog osećanja“ Mila Lompara, koja je nedavno ovenčana nagradom „Meša Selimović“ za knjigu godine, kao i knjiga „Rusofobija kod Srba“ Dejana Mirojevića. Poslednjeg dana manifestacije biće uručena nagrada ovogodišnjem lauretu.

Categories: Kultura

Оставите одговор