Ekonomija

U OVOM TRENUTKU: Spajaju se BMW i Mercedes-Benz pod isti krov

Ono što je do juče delovalo nespojivo, danas se ostvaruje pa će od petka 22. februara BMW i Mercedes-Benz delovati pod istim krovom.

Odnosno, preciznije BMW i Damiler, u čijem je vlasništvu Mercedes-Benz. Saradnja koju su najavili još u aprilu 2018. godine odnosi se prvenstveno na područje savremene mobilnosti, prenosi i Automobili.hr. Nemački dvojac u poslednje vreme prisutan je u “Car sharing” sastavu zbog niza povezanih usluga kao što su; ChargeNow, Clever Taxi, Chaffeur Prive i mnogi drugi. Osnova razvoja i saradnje biće nova mobilna aplikacija sa ciljem ponude funkcionalnosti svih prethodnih počevši od najma taksija do deljenja automobila, uslova za parkiranje, traženja električnih punionica i mnogih drugih značajnih stvari. Iako je saradnja dugo planirana, sada je dobila zeleno svetlo od američkih vlasti.

Car sharing odnosno deljenje automobila baš poput elektromobilnosti, jedan je od pravaca u kojem će se automobilski svet razvijati ili se već razvija. Zapravo, kompanije koje se bave time već su upoznate, a u bližoj budućnosti navedeno će biti još razvijenije. Upravo taj razvoj uočen je od strane vodećih proizvođača automobila gde sve više dolazi i do međusobne saradnje.

Car2Go Mercedes-Benza i DriwNow koji je razvio BMW već su se dokazali na tržištu pa zajedno imaju u ponudi više od 20.000 vozila u 31 zemlji sveta. Evropska komisija odobrila je strateško spajanje 11. decembra 2018. godine, a sad su i rešene sve međusobne administrativne razlike.

Sedište zajedničkog Joint Mobility Company je u Berlinu, a po svemu sudeći ovo spajanje je tek prvi korak prema još bližoj saradnji do juče velikih rivala. Naime, Nemački proizvođači najavili su i zajednički razvoj novih modela, a prvi rezultati vide će se 2025. godine, kad će deljena tehnologija stići u prodaju. Zajedničkim snagama biće konstruisani BMW Serije 1, Mercedes-Benz A-klase i Mercedes-Benz C-klase. No, pre zajedničkih modela fokus će biti na ubrzanom razvoju sastava za samovozeće mogućnosti. Za tu namenu već su osigurane investicije od nekoliko milijardi eura, a sve s ciljem da preteknu nove igrače na tom tržištu kao što je preduzeće Waymo.

Već 2025. godine videće se rezultati udruženih snaga. Naime, tada će na tržište stići novi BMW Serije 1 i novi Mercedes-Benz A-klase.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply