Kultura

LESKOVAC: Otvoren LIFFE a ovogodišnji laureat Slobodan Šijan suznih očiju primio nagradu Živojin Žika Pavlović

Glamurom kako to dolikuje festivalima ovakvog kalibra večeras je u Leskovc otvoren 11. oo redu festival filmske režije LIFFE. Primajući nagradu koja nosi ime njegovog profesora sa Fakulteta dramske uzmetnosti, Živojina Žike Pavlovića, legendarni reditelj više kultnih filmova, Slobodan Šijan,dobitnik ovog proznanja za afirmaciju srpskog filma u region, primio je ovo značajno priznanje jako emotivno i to nije krio pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Leskovcu. Slavni reditelj je nagradu primio iz ruku gradonačelnika Leskovca Goran Cvetanović. Ustajanje I odlazak na binu legendarnog majstora režije tvorca jedinstvenih svetskih filmoskih dragulja poput “Maratonci trče počasni krug” I “Ko to tamo peva”, ispraćen gromoglasnim aplauzima i usklicima od strane Anice Dobre, Mime Karadžića, Dragan Bjelogrlića, Nataše Ninković… Drhtavim glasom, punim poštovanja, sete.. Slobodan Šijan je, nakon prijema nagrade, dva tri puta rukom prešao preko lika Živojina Pavlovića a zatim przborio:

-Zahvaljujući njemu, koji me je primio u svoju klasu, postao sam student filmske režije, a film moja sudbina. Njega su kasnije smenili zbog poznate situacije sa filmom “Plastični Isus”, ali te dve godine sa njim su bile izvanredno iskustvo, stvaralačke slobode, komunikacija sa jednim nekonvencionalnim umom, čovekom koji je uspeo da sagleda svet na jedan svoj način. To je bilo dragoceno. Zato mi nagrada sa njegovim likom puno znači”, kazao je Šijan, zagledao se u lik svog profesora, kasnije i prijatelja,suze su same pošle i ispunile rediteljeve oči. Ovogodišnji LIFFE svečano je otvorio poznati glumac i sve priznatiji reditelj dragan Bjelogrlić, a nakon čuvene rečenice “Proglašavam festival otvorenim”, publika je imala prilike da uživa u filmu “Južni vetar”, koji je deo takmičarskog dela programa. Na otvaranju je govorio i umetnički direktor LIFFE Darko Bajić, koji je je ocenio da ovogodišnji, jedanaesti po redu festival, ima izvanredan program, Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, organizator festivala, kao i gradonačelnik Cvetanović.

„Festival svake godine uspeva da pomeri granice među državama nekadašnje Jugoslavije“, kazao je Cvetanović, podsećajući na sve dosadašnje laureate i na činjenicu da je on otvorio prvi filmski festival u Leskovcu. Prvo iznenađenje večeri bili su nenajavljeni “domaćin” ceremonije otvaranja glumac Marko Živić i glumica Nataša Ninković, prošlogodišnja članica žirija LIFFE-a, koja je odlučila da ove godine potpuno privatno proprati ceremoniju otvaranja, što joj nije uspelo zahvaljujući direktoru festival Darku Bajiću, dok je pokušavala da se sakrije iza reditelja filma „Južni vetar“ Miloša Avramovića i mladog glumca Miodraga Radonjića.

Ove godine na festivalu se za gran-pri „Živojin Pavlović“ takmiče se režiseri 15 filmova iz zemalja bivše Jugoslavije, od kojih će biti čak 9 premijera.Crvenim tepihom u centru leskovca prodefilovala su mnoga poznata glumačka imena, reditelji i drugi ‘’filmadžije’’, za koje je upriličen prijem kod gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića.

Categories: Kultura

Leave a Reply