Društvo

LESKOVAC: Svečana akedemija povodom Dana policije i slave

Povodom dana Ministarstva unutrašnjih poslova, slave ministarstva i Dana policije, Policijska uprava u Leskovcu je u sali Leskovačkog kulturnog centra održala prigodan program tokom kojeg su policijski službenici, koji su unazad za godinu dana zasnovali radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova u prisustvu zvanica položili zakletvu.

U okviru akcije „Policajac u zajednici“, koja ima za cilj približavanje policije građanima i jačenje poverenja, ispred Leskovačkog kulturnog centra građani su mogli da se bliže upoznaju sa radom različitih organizacionih jedinica policije, kao i da vide izloženu tehničku opremu i vozila kojima raspolaže Policijska uprava Leskovac.

Načelnik PU Leskovac Tomislav Ilić obraćajući se prisutnima na svečanosti je podsetio da se Dan policije slavi u znak sećanja na 15. jun 1862. godine, kada je došlo do incidenta na Čukur česmu u Beogradu između srpskih dečaka i turskih vojnika, koji je nastavljen krvavim sukobom između srpske žandarmerije i turske vojske.

„U svojoj dugoj istoriji policija je prolazila kroz razna iskušenja. U svim tim situacijama policija je uvek bila i biće uz svoj narod i državu. Ona mora postati moderna, visokoobrazovana i dobro opremljena organizacija, jer samo na taj način može postati odlučujući faktor u borbi protiv kriminala i korupcije. Policija treba i mora da radi u interesu građana, te je zbog toga potrebno ulagati u njihov razvoj i samo tako možemo obezbediti sigurnost svih naših građana. Posao policajca je težak, opasan i rizičan, ali istovremeno častan i dostojanstven. Uprkos problemima sa kojima se policijski službenici svakodnevno susreću i ozbiljnih bezbedonosnih izazova u prethodnom periodu, PU Leskovac je postigla dobre rezultate na polju suzbijanja kriminala, očuvanja javnog reda i mira, unapređenju bezbednosti saobraćaja i obavljanju ostalih policijskih poslova. Primera radi u 2017. godini procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem iznosi 70,25 %. U prvom kvartalu 2018. godine broj kriminalnih dela je smanjen za 14%, a naročito dobri rezultati su opostignuti na polju suzbijanja narkomanije. Analitički podaci o saobraćaju govore da spadamo u red bezbednijih gradova ove oblasti. Prioritet u narednom periodu će posebno biti stavljen na suzbijanje pojave narkomanije i krivičnih dela sa elementima nasilja.“

Iz policijske uprave ističu da ne bi mogli sve sami da urade i zahvalni su na pomoći koju dobijaju od organa pravosuđa, školskim upravama, lokalnim samoupravama Jablaničkog okruga, vojskom, crkvom i Bezbedonosnom informativnom agencijom, te su im u to ime uručili zahvalnice.

Jasmina Ranđelović, zamenica gradonačelnika Leskovca, pozdravljajući prisutne na prigodnoj svečanosti u LKC-u  ona je ovom prilikom rekla da PU Leskovac i lokalna samouprava imaju zajednički cilj, a to je bezbednost i miran san svih građana. Ona je u svom obraćanju poželela uspešan rad svima koji su nedavno stupili na ovu dužnost, te ovom prilikom položili zakletvu.

Inače, zaposleni u Policijskeoj upravi u Leskovcu zbog dobro obavljenih radnih zadataka Slavica Živković, Milivoje Stojiljković, Branislav Nojić i Miodrag Šundić su, pored pohvala, dobili i povaćani koeficijent plate.

Categories: Društvo

Оставите одговор