Društvo

Danas se obeležava Svetski dan medija

Treći maj  Svetski dan medija je ustanovljen 1993. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao dan kada se posebno podiže svest, pre svega, vršilaca javnih
ovlašećenja o značaju slobodnog novinarstva i nezavisnog i nepristrasnog
izveštavanja i … Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava danas, 3. maja, Udruženje novinara Srbije izdalo je Proglas u kome se ističe da su novinari i novinarstvo u Srbiji u najtežem ekonomskom položaju u novijoj istoriji, kao i da su ugrožene medijske slobode. UNS je, u okviru akcije „Pet minuta gromoglasne tišine“, pozvao medije da danas, od 11.55 do 12 sati, prekinu program i pročitaju i objave Proglas.

Prema poslednjim istraživanjima, 49,2 odsto odgovorilo je da novinari pritisnuti nemaštinom pribegavaju autocenzuri u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa, a da 27,4 odsto pribegava samocenzuri u velikoj meri.

Udruženje upozorava da se tabloidi često koriste kao glavno oruđe političkih obračuna, pri čemu se gaze moralne i društvene norme, kao i načelo samostalnosti uređivačke politike i autonomije glavnih urednika.

Categories: Društvo

Leave a Reply