Društvo

BOSILEGRAD: Medjunarodni Uskršnji festival za decu

Bogatim kluturno-umetničkim programom i izobiljem dečijih osmeha u Bosilegradu je u toku ovogodišnji 25-ti jubilarni medjunarodni dečiji Uskršnji festival 2018. Festival koji se sa velikim uspehom i tradicijom po 25-ti put održava u organizaciji Udruženja gradjana ’’Glas’’ iz Bosilegrada, započeo je 1 aprila, likovnom kolonijom dvanaestoro umetnika iz Bosilegrada i brojnih gradova širom Srbije i Bugarske. Izložba slika, koje oslikavaju Uskršnje motive tokom najradosnijeg praznika izložene su u Centru kulture Bosilegrada. Tu su i mnogobrojna takmičenja dece iz svih krajeva u farbanju i šaranja uskršnjih jaja, kulturnom, sportkom i umetničkom stvaralaštvu.                          Inače, programom festival su predviđena gostovanja dve pozorišne predstave teatra iz Budimpešte i Sofije, koncertni program istaknutih bugarskih folklornih ansambala i gala koncert pop i dens grupa iz Bugarske. Povodom godišnjice festivala udruženje Glas organizovalo je forokonkurs za najlepšu fotografiju prredstojećeg i proteklih festivala, a takmičar sa najlepšom razglednicom bosilegradskog Uskršnjeg festivala dobiće fotoaparat.
Zvanično otvaranje Uskršnjeg festivala je prvog dana Uskrsa kada će organizatori uručiti nagrade svim dosadašnjim pobednicima, nakon čega sledi tamkičenje u tucanju jajima. Takmičenje je u dve kategorije dece do 5 i 15 godina. Finale festivala zakazano je za ponedeljak, 9. april, defileom kukera iz Pernika. U završnoj fazi takmičenja biće proglašen ovogodišnji pobednik i izabrano najoriginalije i najlepše ofarbano jaje. Svim učesnicima i pobednicima organizatori će uručiti robne nagrade, pehare i medalje. „Uskršnji festival je san svakog deteta, a ove godine okupiće više od 800 dece iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Ukraine, Moldavije, Albanije i Kipra”, saopštio je glavni organizator festivala i predsednik udruženja „Glas” Bosilegrad, Aleksandar Dimitrov.                                     S obzorom da se jubilarni festival održava u godini predsedavanja Bugarske Savetom Evrope, čije je moto –„Jedinjenje nas čini moćnijim”, naša zajedička misija je da pošaljemo poruke ljubavi, razumevanja i saživota za jedan lepši i bolji svet pun nade, bez granica i predrasuda, dodaje Dimitrov.
Kao kruna priznanja za dugogodišnje zalaganje u organizovanju Uskršnjeg festivala i očuvanju tradicija i običaja Program Evropske komisije „Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE), Međunarodni Dečiji Uskršnji Festival nagrađen je EFFE znakom (LABEL) za 2015 i 2016 godinu. Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u Srbiji 2016 godine proglasio je Uskršnji festival za dešavanje od izuzetnog značaja za bugare u Srbiji.

 

Categories: Društvo

Leave a Reply