Obrazovanje

VRANJE: Obeležen jubilej 25 godina Pedagoškog fakulteta u Vranju

Svečanom akademijom u svečanoj sali proslavljen je jubilej, 25 godina Pedagoškog fakulteta u Vranju. Obraćajući se prisutnima svečanom besedom dekanica Pedagoškog fakulteta Sunčica Denić je rekla da je pitanje obrazovanja učitelja (ili nastavnika), kao i bivstvovanje Pedagoškog fakulteta u Vranju, „jedno od strateških pitanja ove zemlje“ i dodala da je „čuvanje ove institucije jedan od naših bitnih zadataka, ali i zadataka šire zajednice. – Pedagoški fakultet je kroz svoju istoriju menjao svoj naziv ali nije promenio svoju osnovnu misiju obrazovanja prenosilaca znanja na svim nivoima studija.

Rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić, je u svom obraćanju gostima I slavljenicima jubileja, izmedju ostalog, rekao: -Jedan od osnovnih zadataka učitelja jeste razvoj i usavršavanje pismenosti, izučavanje i očuvanje svog maternjeg jezika i kulturne baštine.

Inače, kako je rečeno ovom prilikom, Pedagoški fakultet organizovao je proteklih dana niz svečanosti povodom jubileja – javno predavanje o Milošu Crnjanskom prof. dr Mila Lompara, predavanje o standardizaciji srpskog jezika prof. dr Sreta Tanasića, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika. Održan je i naučni skup „Učitelj u savremenom društvu, II deo“ i okrugli stoposvećen stvaralaštvu prof. dr Tihomira Petrovića, redovnog profesora Pedagoškog fakulteta u Somboru, jednog od prvih autora „Istorije književnosti za decu u Srbiji“.

Bila je ovo prilika da se podseti na istorijat ove visokoobrazovne ustanove. Tako je u Vranju, najpre, radila Učiteljska škola od 1946 godine, petogodišnja Učiteljska škola (1954-1972) i Pedagoška akademija „Ivo Andrić“ (1972-1994). Prvog oktobra 1993. godine osnovan je Učiteljski fakultet u Vranju, koji je pre nekoliko godina promenio ime u Pedagoški. Funkcioniše pod okriljem Univerziteta u Nišu. Ima i svoje Odeljenje u Negotinu od 1998. Pored osnovnih akademskih studija, postoji i program doktorskih studija sa četiri smera: smer za metodiku nastave srpskog jezika i književnosti, za metodiku nastave matematike, metodiku nastave PPD-a i metodiku nastave fizičkog vaspitanja. Fakultet je opremljen savremenom opremom neophodnom za ostvarivanje pomenutih programa i nastavnih sadržaja. Fakultetska biblioteka broji oko 25.000 knjiga iz oblasti pedagogije, psihologije, filozofije, matematike, metodike i beletristike. Valja reći da značajno mesto zauzimaju udžbenici za rad u mlađim razredima, kao i listovi i časopisi.

 

 

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply