Ekonomija

Predstavnici Leskovca i Jablaničkog okruga na Privrednom forumu Srbija-Bugarska u Nišu

U Nišu je danas održan poslovnom forumu Srbija-Bugarska u okviru kojeg je organizovan veliki broj bilateralnih sastanaka srpskih i bugarskih privrednika. Sa srpske strane prisustvovala je Zorana Mihajlović, ministarka gradjevinarstva, čelni ljudi Privredne komoro Srbije, dok je bugarsku stranu predstavljao Tomislav Dončev, zamenik premijera Bugarske. Obraćajući se prisutnima na Forumu Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da Srbija i Bugarska po saradnji i zajedničkim projektima treba da budu primer za druge zemlje regiona i pozvala bugarske građevinske kompanije da se udružuju sa srpskim kako bi zajedno radili na infrastrukturnim projektima. Mihajlović i zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev poručili su, otvarajući poslovni forum „Srbija-Bugarska“ da je zajednički cilj dve zemlje da povećaju trgovinsku razmenu sa milijardu na 3,5 milijardi evra.

Završetak izgradnje istočnog kraka drumskog Koridora 10, koji spaja Srbiju i Bugarsku, modernizacija i rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad sa izgradnjom obilazne pruge oko Niša i izgradnja gasne konekcije su projekti koji predstavljaju osnov za bolje povezivanje, ocenila je Mihajlović i pozvala bugarske komanije da sa srpskim firmama konkurišu na novim infrastrukturnim projektima u Srbiji, uključujući modernizaciju železnice i izgradnju „autoputa mira“ Niš-Merdare-Priština.

Zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev je istakao da Bugarska, kao predsedavajuća EU, želi da snažnije postavi na evropsku agendu pitanje proširenja Evropske unije, konkretno Zapadnog Balkana.                                                    Balkanske države imaju komplikovanu i dugu istoriju, a voleo bih da možemo da budemo bogatiji nekim drugim stvarima. Možemo uvek da se setimo šta se desilo pre 100 ili 200 godina, ali bi bolje bilo da istoriju ostavimo istoričarima, ocenio je Dončev.

 

Categories: Ekonomija

Оставите одговор