Ekonomija

Kako umetnica iz Kanade unapredjuje dizajn srpskih rukotvorina

U ovom trenutku Etno mreža i NALED predlažu šest mera za ekonomsko osnaživanje žena i mladih na lokalu i njihovih udruženja. Tako je danas umetnica Gordana Brelih koja gotovo tri decenije živi u Kanadi, održala kreativnu radionicu za dizajn nakita i suvenira inspirisanih tradicionalnim motivima, na kojoj je članicama Etno mreže iz svih krajeva Srbije podelila nove veštine za izradu rukotvorina. Ina;e, kako je ovom prilikom re;eno, cilj radionice je da se unapredi dizajn i plasman rukotvorina kao poslovnih poklona i suvenira i tako obezbedi radno angažovanje i izvor prihoda za žene i mlade u ruralnim područjima. Radionica je deo “Inicijative 1000 žena” koja se sprovodi uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i nastoji da očuva kulturno nasleđe i doprinese ekonomskom osnaživanju žena na selu kroz unapređenje veština proizvođača, dizajna i pakovanja proizvoda, kao i promociju. Inače, Gordana Brelih od prirodnih materijala stvara originalne eksponate koje ukrašava rukom, koristeći tradicionalne bodove koje je naučila od majke. Dobitnica je prestižnih priznanja u zemlji i inostranstvu i autor je zapaženih izložbi. U Beograd je došla na poziv Etno mreže i ambasade Australije. – Ambasada Australije u Srbiji aktivno podržava programe ekonomskog osnaživanja i društvene afirmacije žena i u saradnji s Etno mrežom ističemo značaj očuvanja kulturnog nasleđa kroz promociju tradicije i kreativnih industrija u ostvarenju tog cilja – rekla je ambasadorka Australije, Nj.E. Džulija Fini.
U saradnji s NALED-om, Etno mreža zagovara konkretne mere podrške kako bi zanatska udruženja koja postoje gotovo u svakoj lokalnoj zajednici, mogla da izrastu u centre ekonomskih aktivnosti za žene i mlade.

– Apelujemo na opštine i gradove da prazne lokale i javne prostore ustupe udruženjima i zanatlijama kao radioničarske i izložbene prostore. Pored donošenja Zakona o zanatstvu koji bi uredio ovu oblast, zalažemo se da se izjednače subvencije po radnom mestu koje se nude velikim investitorima i subvencije za samozapošljavanje lokalnim udruženjima i zanatlijama. Takva mera predstavljala bi odgovorno ulaganje u lokalni razvoj koje gradi ekonomiju zasnovanu na kreativnosti, znanju i autentičnoj ponudi naših gradova i regiona – izjavila je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i uputila poziv beogradskim hotelima visoke kategorije da u ponudu suvenira za goste uključe i rukotvorine naših žena, kao i grad Beograd da u centru uspostavi etno galeriju za najbolje lokalne brendove. Gledajući dalje od Srbije, tražimo da se tradicionalnim rukotvorinama opreme diplomatska predstavništva Srbije u inostranstvu, rekla je Jovanović.
Potpredsednica Vlade Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je juče obraćajući se na 62. zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za status žena u Njujorku, da će Srbija, kad je reč o rodnoj ravnopravnosti, posebnu pažnju posvetiti unapređenju položaja žena na selu, kao višestruko diskriminisanoj i ranjivoj grupi. Kao pozitivan primer u Srbiji, ona je navela projekat „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“. “Svim svojim poslovnim partnerima poklanjam rukotvorine koje izrađuju žene sa sela. Na taj način ne samo da čuvamo kulturno nasleđe, već pomažemo da rad žena na selu bude vrednovan i plaćen“, navela je Mihajlovićeva. Izvor-foto NALED i Etno mreža

 

Categories: Ekonomija

Оставите одговор