Kultura

Promocija knjige Radosava Doderovica “I na nebu i na zemlji“ u LKC-u

U Leskova;kom kulturnom centru održano je veoma zanimljivo i posećeno poetsko guslarsko veče. Ujedno održana je promocija knjige pesama Radosava Doderovića “I na nebu i na zemlji’’. Knjiga sadrži epske i lirske pesme posvećene Nemanjićima i osamstogodišnjici krunisanja Stefana Prvovenčanog, i lirske pesme inspirisane zavičajem, narodnim blagom i detinjstvom. Odužio je svoj dug prema Nemanjićima.i na nebu i na zemlji – naziv je epsko lirske poetske zbirke pesama Radosava Doderovića učitelja iz Sijarinske banje. O blagorodnoj srpskoj lozi Stefanu Prvovenčanom i osamstogodišnjici njegovog krunisanja danas njegovim učenicima rodjacima prijateljima pripoveda kako bi drugačije nego uz gusle. Čisto jasno stihovima koji se lako pamte. Radosava Doderovića to jednostavno ispunjava, rečeno je, izmedju ostalog na promociji.


-To je neka moja unutrašnja potreba. Neko ide u monahe da tamo pronadje mir u manastiru. Ja nalazim mir u ovome što radim. To je neki moj spoj sa prošlošću i verujem otvara vrata budućnosti – pojašnjava svoj umetnički opus Radosav                                Inače, za Doderoviće kažu da su sprski duhovni graničari. Uz gusle su odrasli opismenjavali se učili istoriju a danas im je najveće zadovoljstvo što sve više mladih ljudi u njihovoj Sijarinskoj banji i Medvedji voli gusle. Gusle ne znaju da lažu. One svaki dogadjaj iz prošlosti opevaju a te pesme su naša usmena istorija.
Tako to rade Doderovići uz gusle pesme pune ljubavi topline nadahnuća ne daju da se prošlost zaboravi da tekovine odu u zaborav jer ono što se uz gusle opeva to je ono najvrednije što imamo i garantuje naše trajanje i opstanak.

 

Categories: Kultura

Leave a Reply