Ekonomija

Ministar Milan Krkobabić u poseti Leskovcu i ‘’Zelenoj zvezdi’’

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, prilikom današnje radne posete Leskovcu najavio je da će naredni koraci  u razvoju zadrugarstva u ovom gradu biti formiranje složenih zadruga, u koje bi Vlada Republike Srbije uložila pola miliona evra.Leskovac je povrtarski kraj sa dugom tradicijom i pravi kraj za formiranje složenih zadruga, spremni smo da u ovoj godini formiramo četiri ili pet složenih zadruga gde bi smo objedinili postojeće zadruge koje se bave određenom vrstom proizvodnje, recimo povrtarskom, voćarskom, vinogradarskom u jednu složenu zadrugu gde bi smo realizovali više vaza. Ono što to praktično znači jeste da bi smo bili spremni da investiramo do pola miliona evra u jednu složenu zadrugu“, izjavio je Krkobabić.              Od lokalne samouprave, ministar očekuje da jednaki deo sredstava koje je namenila razvoju poljoprivrede, takođe usmeri za razvoj tih novih složenih zadruga.

Očekujemo punu podršku, a te složene zadruge bile bi formirane u starim zapuštenim domovima ili bilo kojem drugom objektu, da ne pravimo nove objekte, da ne trošimo novac za podizanje objekata koje imamo da ih stavimo u funkciju“, objasnio je Krkobabić i dodao da je ovaj okrug pravo mesto gde može da se očekuje nicanje jedne složene zadruge koja bi predstavljala obrazac pravog ponašanja i funkcionisanja. Obraćajući prisutnima dr Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca je rekao da je saglasan sa ministrom ali napominje da je cilj lokalne samouprave da što više poljoprivrednika ostane na svojim imanjima, I da je to  upravo jedan od načina da ne izumiru srpska sela.„U ovom vremenskom periodu od kad smo preuzeli odgovornost preko 3.320 poljoprivrednika je dobilo subvencije i grad je izdvojio 127 miliona dinara. Kroz projekta identifikacije polja gde smo postali lideri u čitavoj Srbiji uloženo je 66 miliona dinara, izgrađeno preko 37 kilometara mreže, u 220 gazdinstva, pet sela i oni su dobili mogućnost da umesto dizel motora koriste električnu energiju“, kazao je gradonačelnik. Prema njegovim rečima, savremen svet ne može da se zamisli bez zadruga i bez dobrih i uzornih proizvođača, iako to ponekad na zahtevnom poljoprivrednom tržištu nije garancija za uspeh.

Zato udruživanje zemljoradnika predstavlja jedan veliki potencijal za ulaganje u poljoprivredu, ekonomski i ruralni razvoj, najbolji primer za to je zadruga ‘’zelena zvezda’’ u selu Vinarcu, rekao je na današnjoj konferenciji gradonačelnik Leskovca.        Ministar Krkobabić i gradonačelnik Cvetanović posetili su zadrugu ‘’Zelena zvezda’’ u Vinarcu.  Zadrugari, njih 10 okupljeni u „Zelenoj zvezdi” u selu Vinarce kod Leskovca u sezoni proizvedu i isporuče tržištu više od 1000 tona povrća. Nedavno su uz pomoć Vlade Srbije dobili najsavremeniju opremu vrednu 10,4 miliona dinara. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja su na konkursu dobili od države kupili mašine za pakovanje i liniju za sortiranje povrća. Uz pomoć kompjutera i mobilnog telefona kontrolisaće navodnjavanje i prihranu a tu je i novi traktor.

 

Categories: Ekonomija

Leave a Reply