Ekonomija

GASTRO-TURISTIČKI FORUM: Bugarsko-Srpski Gurmanski voz

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, Privredna komora Vrace i strukovna škola „Aleko Konstatinov“, Mezdre, u okviru realizacije projekta „Bugarsko-srpski gurmanski voz“ sufinansiran od strane Evropske unije kroz Interreg IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija organizovali su danas u sedištu RPKL u Leskovcu GASTRO-TURISTIČKI FORUM ‘’Bugarsko –Srpski Gurmanski voz’’. O projektu su govorili mr Goran Jović, direktor RPKL  koji je naglasio da je opšti cilj projekta povećanje broja turističkih proizvoda u prekograničnom području kroz implementaciju inovativnih pristupa u oblasti turizma, koji uključuju razvoj i zaštitu kulturnog nasledja. Inače, dodao je Jović današnji skup ima za cilj donošenje zaključaka i smernica od značaja za razvoj turizma, predstavljanjem načina i mogućnosti sertifikacije karakterističnih prehrmbenih proizvoda, unapređenja gastronomske ponude i razmenu iskustva i dobre prakse učenika. U okviru foruma predviđeno je i osnivanje Gastro kluba čiji će članovi imati mogućnost prava upotrebe zaštitnog žiga za „Leskovački roštilj“, i čije će naredne aktivnosti dovesti do registracije proizvoda kod Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

O zaštiti žiga i sertifikaciji i zaštiti prekograničnih turističkih proizvoda i usluga koji održavaju poseban karakter destinacija, kao što su tradicionalni gastronomski proizvodi na bugarskoj i srpskoj strain govorila je Lilian Filipova, direktorica Privredne komore Vratsa iz Bugarske. Ona je  da je cilj saradnje povećanje kvaliteta gastronomskih proizvoda i usluga i uspostavljanje poslovnih veza medju preduzetnicima u prekograničnom region.

Milena Marjanović, direktorka Visoko-poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu je rekla da je u okviru aktivnosti projekta predvidjeno opremanje kuhinje za edukaciju i demostraciju kulinarskih veština u PG ‘’Aleko Konstantinov’’ – Mezdra i Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija-Leskovac. Registracija zaštitnih žigova za srpske i bugarske gastronomske proizvode.                                                                                    Hristinka Vasileva Minovaova, direktorka škole Aleko Konstatinov –Mezdra  je istakla značaj osnivanja bugarsko-srpskog Gastro kluva sa vlastitim bugarsko.srpskim menijem koji obuuhvata tradicionalna jela obe zemlje.

Projekat „Bugarsko srpski gurmanski voz“ ima za cilj razvoj turizma u prekograničnom području, a osnovne aktivnosti za srpsku stranu su: registracija zaštitnog žiga za gastronomski proizvod „Leskovački roštilj“, opremanje gastro kabineta Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac, održavanje seminara za učenike i šefove kuhinja i osnivanje Gastro kluba.

Categories: Ekonomija

Оставите одговор