Ekonomija

Na evidenciji NSZ najmanji broj nezaposlenih u poslednjih 25 godina

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 618.000 nezaposlenih ljudi, što je najmanje u poslednjih 25 godina, rekao je medijima direktor NSZ Zoran Martinović.
On je naglasio da je najveći uticaj na smanjenje broja ljudi na evidenciji NSZ imalo otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje, a da je mnogo manji uticaj migracija i strože kontrole sive ekonomije.
“Očekujemo da se tokom januara, februara i marta taj broj neznatno uveća, jer tada prestaje uticaj sezonskih poslova”, rekao je Martinović medijima.
Govoreći o pojačanoj kontroli sive ekonomije, on je rekao da je rad na crno i dalje blizu 20 odsto, da se jedni pojavni oblici sive ekonomije suzbijaju, drugi pojavljuju.
Upitan koje mere je Nacionalna služba predvidela da sprovede ove godine kako bi se lakše došlo do posla, on je rekao da će ostati sve mere koje su bile aktuelne prethodnih godina – programi samozapošljavanja, javni radovi, programi stručne prakse, programi obuka i za poslodavce i tržišta rada…
“Programi obuke i prekvalifikacije su veoma važni. Od ove godine i zaposleni kod poslodavaca moći će da računaju na prekvalifikaciju kako ne bi postali tehnološki višak”, pojasnio je Martinović.
Dodaje da se beleži stalna tražnja IT stručnjaka i da je to zanimanje i dalje deficitarno.
Da se uspešnim pokazao program osposobljavanja IT stručnjaka koje su pokrenuli Vlada Srbije i NSZ, da oni koji završe obuku lako nalaze posao i mogu da ga menjaju.Izvor Agencije i portali

 

Categories: Ekonomija

Оставите одговор