Obrazovanje

LESKOVAC: U Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu otvoren moderan gastro kabinet

prof. Aleksandar Stanković, prof. Momčilo Conić, dva vrhunska majstora kulinarstva i osvajači brojnih priznanja širom sveta i prof. Milena Marjanović, direktorica VPŠ, otvorili su u prostorijama Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac jedinstvenu gastro laboratoriju u kojoj će se na praktičan način obučavati mladi student-kuvari za rad u renomirane ugostiteljske objekte i hotele širom sveta.                                                        Kulinarstvo vodi poreklo od latinske reči „Coquere“ što žnači kuvati, a to je veština odnosno tradicija pripremanja jela, koja je povezana sa običajima i navikama jednog naroda. Upravo je kuhinja i kulinarstvo vrsnih majstora smera gastronomije sa Visoke poslovne škole u Leskovcu bio povod za okupljanje. U okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Bugarske predstavljena je moderna kuhinja, odnosno gastro kabinet opremljen savremenom opremom koja zadovoljova sve svetske standarde, a koja će omogućiti studentima smera gastronomije učenje u najsavremenijim uslovima.  „Naša škola je za kratko vreme uspela da akredituje vrlo atraktivne studijske programe a to su Menadžment tehnologije hrane i gastronomije i Poslovna informatika i biznis. Trudimo se kao škola da preko projekata ispratimo Fondove EU, i upravo rezultat svega toga imamo priliku da vidimo danas otvaranjem Gastro kabineta, koji će doprineti da studenti Gastronomije i Turizma, imaju jednu izvanrednu obuku koja će im omogućiti da budu eksperti u daljem angažovanju – rekla je ovom prilikom direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija Milena Marijanović. Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je, izmedju ostalog, rekao da je jako zadovoljan uslovima koji su kroz ovaj projekat obezbeđeni za mlade.

„Iz ove škole su do sada izlazili jako dobri studenti koji su nosioci brojnih nagrada kako u zemlji tako i u inostranstvu. Verujem da će u buduće zahvaljujući ovakvom kabinetu, studenti nizati još veće uspehe, jer je naš grad poznat po vrsnim kuvarima. Mnogi studenti će poći stopama svojih profesora jer u ovoj instituciji imaju od koga da nauče – poručio je gradonačelnik Cvetanović.

Inače, opremanje gastro kabineta finansirala je EU u okviru projekta Prekogranične saradnje sa Bugarskom, a partner na projeku je Privredna komora Leskovac. Vrednost  ovog projekta je 171 hiljada evra od čega je 53 hiljade dobila škola, a vrednost kuhinje je 35 hiljada evra.

Categories: Obrazovanje

Оставите одговор