Ekonomija

LESKOVAC: Deseta izložba suvenira i turističkih publikacija

 

U holu Leskovačkog kulturnog centra danas je svečano otvorena Izložba suvenira i turističkih publikacija, koja je okupila četrdesetak turističkih organizacija iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Republike Srpske. Jubilarnu, desetu po redu Izložbu koju organizuje Turistička organizacija Leskovac, pod pokroviteljstvom grada Leskovca, otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„12. novembra 2008. godine imao sam tu čast i privilegiju da otvorim prvu Izložbu i činjenica da danas organizujemo desetu po redu, svedoči značaju jedne ovakve manifestacije. O njenom kvalitetu govore suveniri i publikacije, koje je danas izložilo četrdesetak izlagača, kako iz zemlje tako i iz inostranstva, a to je dobar način da predstavimo našu kulturnu i istorijsku baštinu, kao i prirodna bogatsva. Raduje me što mogu da kažem da imamo puno toga da ponudimo turistima koji posete naš grad. Od Roštiljijade, festivala LIFFE, Jašunjskih manastira, kupališta u Vučju, a biće tu još mnogo lepih manifestacija“, rekao je gradonačelnik. Na izložbi su pored leskovačkih suvenira i publikacija, predstavljene i turističke atrakcije Republike Srpske, Makedonije i Bugarske. Inače, četrdesetak izlagača iz Srbije, Bugarske i Republike Srpske, takmičili su se u 11 kategorija i osvojili ukupno 36 nagrada, na desetoj jubilarnoj Izložbi suvenira i turističkih publikacija u Leskovcu.

Kategorije za dodelu nagrada bile su: jednolisna turistička publikacija, višelisna turistička publikacija do 50 strana, višelisna turistička publikacija sa više od 50 strana, video publikacija, turistička reportaža i turistički promotivni film, suvenir, upotrebni predmet, turistički plakat, turistička fotografija, kolekcija fotografija i pojedinačna fotografija, turistička mapa i razglednica.

Tročlani žiri, sastavljen od eminentnih leskovačkih likovnih i književnih umetnika i predstavnika Visoke poslovne škole strukovnih studija i Turističke organizacije grada Leskovca, nakon trodnevnog žiriranja odlučio je ko je najboljima među njima.

U kategoriji Jednolisna turistička publikacija prvu nagradu osvojila je Turistička organizacija grada Kruševca za mudro osmišljen i profesionalno realizovan set jednolisnih publikacija, dok je Turistička organizacija Dragačevo osvojila prvo mesto za originalnu višelisnu turističku publikaciju do 50 strana, a u kategoriji Turistička publikacija sa preko 50 strana prvo mesto pripalo je Turističkoj organizaciji opštine Ivanjica za kvalitetno osmišljenu publikaciju „Nušićijada“.

U kategoriji video publikacija nagrađen je najbolji promo film „Zeleno srce Srbije“ iz Soko Banje, a prvo mesto za reportažu „Divostinka – 6 milenijuma Šumadije“, osvojila je Gradska turistička organizacija Kragujevac. Prva i jedina nagrada za najoriginalniji eksponat „Prskuk iz Blaca“, pripala je TO Blace, najbolji suvenir je „Vojvođanska kuća“ , koji je napravila Turistička organizacija grada Zrenjanina, a „Sat na biber – crepu“ TO Kraljevo izabran je za najbolji upotrebni predmet. Za najbolji turistički plakat izabran je „Deveti međunarodni sajam turizma i seoskog turizma“ Gradske turističke organizacije Kragujevca, a najbolju turističku mapu i kolekciju turističkih fotografija „Boje jeseni“, napravila je Turistička organizacija Čačak. Za najbolju pojedinačnu fotografiju izabran je „Najmlađi saboraš“, fotografija koju je napravila Turistička organizacija Dragačevo, a opštinska organizacija za turizam i sport „Otis“ Aleksinac osvojila je nagradu za razglednicu „Istorijsko nasleđe“.

Kriterijumi koji su uticali na to koji će suvenir ili propratni materijal biti nagrađeni su autentičnost, likovnost, inovativnost, kvalitet i izrada štampe, ali i opšti utisak.

Categories: Ekonomija

Оставите одговор