Ekonomija

Savremene zadruge lek za ozdravljenje srpskog sela

Projekat Vlade Srbije da novcem pomogne postojeće i novoosnovane zadruge već je počeo da daje prve rezultate, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić. Zadruge su lek za ozdravljenje srpskog sela, rekao je Krkobabić i istakao da je projekat kojim će se novčano pomoći 500 postojećih ili novih zadruga sa 12,5 odnosno 6,2 miliona dinara zainteresovao poljoprivrednike. Za sada je novac iz državne kase odobren za četiri koje su ponudile održiv program prerade poljoprivrednih proizvoda.

“Rešili smo da oživimo nešto što je bilo eminentno našem mentalitetu i što je predstavljalo način života u Srbiji, ali ne po starim već po novim principima, principima evropskog zadrugarstva“, rekao je ministar i naglasio da na prvo mesto sada stavljamo transfer znanja i tehnologije i tako pravimo adekvatan privredni subjekat koji je u stanju da se pozicionira na tržištu. Ključno je da na čelu zadruga budu mladi, stručni ljudi a još jedan podsticaj Vlade je da njihova zarada u prvim godinama bude na teretu budžeta Republike Srbije.
Pravimo specijalizovane zadruge u koje proizvođači ne unose svoju zemlju ili mehanizaciju već samo svoje proizvode koje tako pretvaraju u robu, a to je, prema rečima Krkobabića, naš cilj.
Ministar se osvrnuo i na to da nas je fenomen praznih sela doveo do onoga što danas nazivamo rešavanjem kosovsko-metohijskog pitanja jer od 4700 sela u Srbiji njih 1200 je gotovo nestalo, a od toga 980 sela ima manje od 100 stanovnika.
“Za proteklih pet meseci u Srbiji je formirano 70 zadruga. Novac je odobren samo za četiri zadruge. Uspeli smo da otklonimo ono ključno u Srbiji-nepoverenje među zadrugarima, među prijateljima, među komšijama. Sada imaju veru u sebe da mogu nešto da urade. Ne traže samo novac. Traže savet i podršku i žele da idu napred”, rekao je Krkobabić.

Srbija se svrstava u red najagrarnijih evropskih zemalja. Međutim, kod nas se manje od 5 odsto mladih bavi poljoprivredom, dok je prosek Evropske unije sa 9 odsto nešto bolji, a 14 odsto u Poljskoj je za pohvalu. Zadržati mlade na selu postaje sve veći izazov i svakako da investicije u infrastrukturu i proizvodne pogone zaslužuju podršku šire javnosti.

 

Categories: Ekonomija

Оставите одговор