Ekonomija

Druga velika investicija leskovačkog ‘’Vodovoda’’

U Belanovcu je leskovački ’’Vodovod’’, kako je kazala direktorka ovog JKP Kosara Ilić, danas započeo realizaciju, u poslednje dve godine, druge velike investicije na takozvanom “Zapadnom kraku“. Naime, kako je ovom prilikom rečeno, radi se o rekonstrukciji glavnog dovoda, dužine 1.665 metara, koja će koštati 17 miliona 300 hiljada dinara. U sedam sela, priključenih na takozvani “Zapadni vodovod“, a to su Belanovce, Milanovo, Kaštevar, Podrimce, Karadjordjevac, Dušanovac i Petrovac, po poslednjem popisu živi svega 2.100 ljudi, ali to ne menja odluku Vodovoda da čistu, zdravu i ispravnu pijaću vodu dovede do svakog njenog žitelja. Ta namera, medjutim, vrlo često je bila osujećivana, jer je na mreži, dugoj 78 kilometara, samo u prošloj godini registrovano 486 kvarova. Nisu retko dežurne ekipe Vodovoda i po više puta dnevno morale da intervenišu jer je sistem star nekoliko decenija.

-Hoću da kažem da je nakon prošlogodišnje investicije, kada su uradjeni glavni potisni vod, prekidne komore i pumpne stanice, a u izgradnju buster stanice za podizanje pritiska uloženo 630 hiljada evra, broj kvarova smanjen je za 20 posto. Medjutim, razvodne mreže u pomentuim selima stare su i četiri decenije, pa će njihova zamena koštati mnogo i u taj posao će morati da se uključi i lokalna samouprava, naglasila je direktorka Vodovoda, Kosara Ilić i dodala da radove izvodi “Telekomunikacija“ iz Blaca, a oni podrazumevaju zamenu dotrajalih cevi novim, od polietilena, profila 16o mm. Na taj način ćemo doći do kvalitetnijeg vodosnabdevanja i boljeg pritiska, iako  je ova investicija, sa brojem potrošača i propratnim troškovima, za Vodovod, potpuno neisplativa.

Do 2002. godine, cena vode po kubnom metru na području “Zapadnog vodovoda“ bila je duplo veća  od cene u ostatku vodovodnog sistema. Uzrok tome su bili imputi, kao što je dopremanje vode do viših delova, kakvima ovaj kraj obiluje. Nečijom odlukom cena vode je na teritoriji grada izjednačena, pa Vodovod danas, što se tiče “zapada“, posluje sa gubitkom, jer 1.630.000, koliko se godišnje naplati od potrošača, pokriva jedva troškove električne energije za rad pumpi i drugih postrojenja.Direktorka Ilić je iskoristila priliku i da apeluje na meštane Belanovca i ostalioh sedam sela da racionalno troše vodu, posebno u letnjim mesecima, jer je , u ovom delu grada, svaki kubik dragocen. Prema planu radovi bi trebalo da budu završeni do sredine decembra.

 

Categories: Ekonomija

Оставите одговор