Društvo

Premijerka Ana Brnabić razgovarala sa članovima NALED-a i partnerima. Prisustvovao i gradonačelnik dr Goran Cvetanović

U Beogradu je održan radni susret članova i partnera NALED-a s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. U dijalogu sa gradonačelnicima, privrednicima, liderima civilnog društva i međunarodne zajednice koje okuplja NALED, premijerka i njen stručni tim predstavili su program i rezultate rada Vlade i reformske prioritete za nastavak ekonomskog razvoja Srbije. Teme susreta bila je i saradnja Vlade i NALED-a u cilju daljeg razvoja e-uprave, suzbijanja sive ekonomije, reforme zdravstvenog sistema, smanjenja administrativnog i parafiskalnog opterećenja, podsticanja lokalnog ekonomskog razvoja, jačanja  javno-privatnog dijaloga i regionalne saradnje.

Gradonačelnik dr Goran Cvetanović, član Upravnog odbora NALED-a, je prisustvovao ovom  sastanku sa premijerkom Anom Brnabić koji su, kako je ovom prilikom rečeno, jako važni za dalji razvoj lokalnih samouprava. Posle sastanka NALED je objavio saopštenje za javnost. Suzbijanje sive ekonomije, smanjenje birokratije i korupcije kroz uvođenje elektronske uprave, efikasniji katastar, reforme u sektoru poljoprivrede i osnaživanje IT sektora neki su od ključnih prioriteta na kojima će Vlada Srbije sarađivati sa NALED-om u narednom periodu – rečeno je na radnom susretu članova i partnera NALED-a sa premijerkom Anom Brnabić, u kojem je učestvovalo gotovo 200 domaćih i stranih privrednika, gradonačelnika, predstavnika međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Vlada Srbije želi da neguje stalni i otvoreni dijalog sa privredom u cilju pronalaženja najboljih rešenja za dugoročan i dinamičan privredni rast. U tom procesu ključna je i saradnja sa civilnim društvom i udruženjima poput NALED-a čiji doprinos posebno vrednujemo jer je u stanju da za jednim stolom okupi i pomiri interese privatnog, javnog i civilnog sektora kao što je to bilo danasizjavila je predsednica Vlade.                                Kako je najavljeno, u narednih mesec dana, Vlada Srbije će formirati Koordinacioni savet za e-upravu  kojim će predsedavati premijerka Brnabić, a u čiji rad će osim resornih institucija biti uključeni predstavnici privrede i stručne javnosti. Clj je da se omogući javno-privatni dijalog svih zainteresovanih strana i koordiniraju aktivnosti državnih organa na uspostavljanju elektronske uprave u punom kapacitetu i na uvođenju novih elektronskih servisa za građane i privredu, elektronskog plaćanja i evidentiranja uplata svih usluga državi, elektronskog arhiviranja dokumenata, razvoj claud servisa, kao i ukidanja relikta prošlosti poput pečata i uplatnice.

Do kraja godine NALED je najavio podršku reformi katastra a posebna tema razgovora predsednice Vlade i članova NALED-a bila je posvećena nastavku realizacije Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Akcionim planom za 2017. i 2018. godinu predviđeno je 107 mera i aktivnosti među kojima su i poresko oslobođenje za početnike u poslovanju, ukidanje parafiskalnih nameta, uvođenje elektronskog sistema za prijavu sezonskih radnika, razvoj softvera za koordinaciju rada inspekcija i nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima. Premijerka Ana Brnabić odlično poznaje kapacitet naše organizacije i dobro razume koliko mi možemo da doprinesemo ubrzavanju reformi što smo pokazali kroz naš rad na elektronskim građevinskim dozvolama i sistemskoj borbi protiv sive ekonomije. Kao konstruktivni kritičar Vlade, NALED će nastaviti da ukazuje na suvišnu birokratiju i nudi konkretna rešenja za uspostavljenje efikasne države kao servisa građana i privrede – rekao je Aleksandar Ružević, predsednik Upravnog odbora NALED-a.  Predsednica Vlade je posebno istakla važnost reforme obrazovanja koja je usmerena na to da vaspitavamo mlade ljude da kritički i analitički razmišljaju i donose odluke.                  Želimo da podstaknemo mlade da u izazovima vide šanse i da se ne plaše neuspeha. Važno je da formiramo nove generacije koje neće odustajati, već će verovati u sebe i biti timski igrači. Reforma obrazovanja ide uz digitalizaciju i ti procesi su moj prioritet, jer su to temelji da zajedno obezbedimo dugoročno održiv privredni rast i društveni razvoj – zaključila je Brnabić.NALED

 

Categories: Društvo

Оставите одговор