Ekonomija

Sneg pogoduje ozimim usevima

Psenica pod snegom 1Babco Logo veci

Po rečima agronoma Slavice Jovanovića, stručnjakinje za ozime useve, posle izuzetno toplog perioda za ovo doba godine aktuelni zimski uslovi pogoduju ozimim usevima. Jovanovićeva kaže da su usevi pod sasvim solidnom debljinom snežnog pokrivača što je obradovalo i poljoprivrednike i stručnjake.
– Moram reći da su povoljni vremenski uslovi u novembru i decembru uslovili dobro nicanje i razvoj svih strnih žita. Koje su, kako stvari stoje na terenu, sada u dobrom stanju. Sneg će ih zaštititi od eventualnog izmrzavanja, razvoja bolesti, ali i od glodara. Ovaj snežni pokrivač je dobro došao ozimim usevima kao dobar izolator, a kasnije za dobru akomulacije vlage koja je preduslov za dobar prinos, objašnjava Jovanovićka i dodaje da se u ovom periodu poljoprivrednicima se savetuje da se pripremaju za naredni period, za prihranu strnih žita.
Slaviva Jovanović, takodje, kaže da su niske temperature i sneg dobro došli da zaustave preranu vegetaciju voća posebno breskve i kajsije koje prerano iscvetavaju i kojima bi mraz uništio rod.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply