Ekonomija

Zeleni Srbije: Produžiti moratorijum na nuklearnu energiju u Srbiji

-29 godina od Černobilja: Nuklearna energija je nesigurna, neisplativa i nepotrebna

CernobilCernobil 1Danas se širom sveta obeležava 29 godina od katastrofalne nuklearne nesreće, koja se dogodila
26.aprila 1986. godine u Černobilju. Posledice ove katastrofe osetile su se širom Evrope, a stručnjaci ističu da jepreko 600 miliona ljudi bilo izloženo radijaciji. I danas nuklearna elektrana u Černobilju predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, kako u neposredno radijacijom pogođenom području Ukrajine, Belorusije, Rusije, tako i širom severne hemisfere. Ovaj dan se obeležava širom sveta kao podsećanje na tragediju u Černobilju ali i kao antinuklearni, zeleni protest kojim se zahteva zatvaranje reaktora i prelazak na zelene, obnovljive izvore.
Zeleni Srbije iskoristiće godišnjicu da ukažu na pogubnost korišćenja nuklearne energije. Narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić će u ponedeljak uputiti zahtev za produženje dvadesetpetogodišnjeg moratorijuma, odnosno podneće predlog za usvajanje novog Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Republici Srbiji. Moratorijum je istekao krajem prošle godine. Ovakva zabrana omogućila bi odlučniji fokus donosioca odluka na obnovljive izvore energije.
Zeleni Srbije tvrde da nam je potreban energetski sistem koji može da se bori sa klimatskim promenama, zasnovan na obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. U Srbiji ne postoji naučni ni stručni kadar za izgradnju i rad ovakvih postrojenja, a morali bi i da uvozimo gorivo. Najveći problem je uticaj na životnu sredinu i zdravlje, jer nauka još uvek nije našla način za bezbedno odlaganje nuklearnog otpada. Od 50-ih godina XX veka identifikovano je preko 30 incidenata u nuklearnim elektranama što nam pokazuje da je ovakav način dobijanja energije vrlo nebezbedan.
Zalažemo se za prestanak širenja nuklearnih elektrana i za zatvaranje postojećih, a za širenje čistih, bezbednih, obnovljivih izvora energije. Nuklearna energija globalno već ima manji udeo nego obnovljivi izvori energije, a taj udeo će nastaviti da opada u narednim godinama. Nakon nesreće u Fukušimi usledio je novi talas gašenja nuklearnih elektrana.Zeleni su se širom sveta uvek borili – i nastaviće da se bore – energično protiv nuklearne energije, jer smatramo da je ona neprihvatljiv rizik po životnu sredinu i čovečanstvo, da je neisplativa i nepotrebna.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply